Динята е освежаващ плод, който добре хидратира поради високото си водно съдържание и е слабо алергичен.
Тя съдържа витамини и минерали в малки количества, както и захари (фруктоза, глюкоза, захароза). Богата е на калий и има диуретичен ефект.
Захарите в нея бързо осигуряват енергия за растящия детски организъм. За разлика от бялата, рафинирана захар, фруктовата захар от плода е комбинирана с органични киселини, влакнини, витамини и минерали, което прави динята отличен и здравословен десерт за всички възрасти.
Тя съдържа още целулоза и пектин, което я прави чудесно средство срещу запек. Витамините А и С и желязото в нея са много полезни за растежа на децата. Водата в нея е свързана с глюкоза, което позволява бързо и пълноценно усвояване, ефективно утолявайки жаждата.
Заради високото съдържание на захар, динята може да предизвика ферментационни процеси в червата, водещи до колики, затова е препоръчително да се въвежда бавно при деца с чувствителен стомах. Влакнините в нея също могат да доведат до подуване на корема и газове. Започнете с малки количества и наблюдавайте реакцията на бебето. Дори и да се понася добре, не прекалявайте с количеството до навършване на 2 години. Минималната възраст за въвеждане на динята е 8 месеца.
Как да предложите диня на бебето?
Най-лесният начин е като сок. Може също да добавите динята към плодова салата с пъпеш, праскова или кайсия, като нарежете всичко на достатъчно ситни парченца.
СНИМКИ: Image by freepik
Коментари (0)
Вашият коментар