Напишете дума/думи за търсене

Еньовска погача без месене

На Еньовден започва далечното начало на зимата – казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг". Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти", „играе" и който види това, ще бъде здрав през годината.

Всички наблюдават сянката си. Ако тя се очертае без глава или наполовина, това предвещава болест. В нощта на умиращото и раждащото се слънце различните треви и билки придобиват най-голяма лечебна сила, която изчезва с изгрева му.

Затова на Еньовден, рано сутрин, моми и жени, врачки, баячки и магьосници берат билки, които използуват за лек и магии през цялата година. През тази нощ магическа сила придобиват и водите. Според вярванията, водата в реките и кладенците на този ден е лечебна, защото слънцето се е окъпало в нея.

На празника се прави традиционна погача, в която се слагат билки. Предлагаме ви една рецепта, която е лесна за изпълнение и е подходяща както за начинаещи, така и за опитни кулинари.

Необходими продукти:

4 яйца

щипка сол

1ч.ч.кисело мляко

1,5 ч.ч. разтопено краве масло

2,5 ч.ч. брашно

1 пакетче бакпулвер

2ч.ч. измити и накъсани пресни билки - мащерка, чубрица, босилек, мента, риган, розмарин

1ч.ч. натрошено краве сирене.

Начин на приготвяне:


В купа се разбиват яйцата със солта. Добавяме киселото мляко, разтопеното масло и брашното, смесено с бакпулвера. Разбиваме добре, след което прибавяме билките и сиренето. Разбъркваме и изсипваме в намаслена и поръсена с брашно тавичка.

Печем на 200 градуса без вентилатор за около половин час. По желание, преди да извадим питката, поръсваме със сусам.

СНИМКИ: Photo by Serghei Savchiuc on Unsplash

Photo by Anton on Unsplash

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ