На Еньовден започва далечното начало на зимата – казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг". Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти", „играе" и който види това, ще бъде здрав през годината.
Всички наблюдават сянката си. Ако тя се очертае без глава или наполовина, това предвещава болест. В нощта на умиращото и раждащото се слънце различните треви и билки придобиват най-голяма лечебна сила, която изчезва с изгрева му.
Затова на Еньовден, рано сутрин, моми и жени, врачки, баячки и магьосници берат билки, които използуват за лек и магии през цялата година. През тази нощ магическа сила придобиват и водите. Според вярванията, водата в реките и кладенците на този ден е лечебна, защото слънцето се е окъпало в нея.
На празника се прави традиционна погача, в която се слагат билки. Предлагаме ви една рецепта, която е лесна за изпълнение и е подходяща както за начинаещи, така и за опитни кулинари.
Необходими продукти:
4 яйца
щипка сол
1ч.ч.кисело мляко
1,5 ч.ч. разтопено краве масло
2,5 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер
2ч.ч. измити и накъсани пресни билки - мащерка, чубрица, босилек, мента, риган, розмарин
1ч.ч. натрошено краве сирене.
Начин на приготвяне:
В купа се разбиват яйцата със солта. Добавяме киселото мляко, разтопеното масло и брашното, смесено с бакпулвера. Разбиваме добре, след което прибавяме билките и сиренето. Разбъркваме и изсипваме в намаслена и поръсена с брашно тавичка.
Печем на 200 градуса без вентилатор за около половин час. По желание, преди да извадим питката, поръсваме със сусам.
СНИМКИ: Photo by Serghei Savchiuc on Unsplash
Коментари (0)
Вашият коментар