Напишете дума/думи за търсене

Съвети за безопасно плажуване през бременността

Ако сте човек, който обича плажуването от изгрев до залез и не пропуска възможност за слънчеви бани дори в най-горещите часове, лятната бременност ще ви предостави някои предизвикателства.

Тялото на бъдещата майка регулира температурата си по различен начин и реагира по-силно на външните условия, затова е важно да се вземат предвид тези фактори за спокойна и здравословна морска ваканция.


Плажуването по време на бременност обикновено е безопасно и приятно. Въпреки това е пропоръчително да се консултирате с вашия лекар преди да тръгнете на море. Той щв ви даде индивидуални съвети според състоянието ви. Ето и някои най-общи насоки, които е хубаво да вземете под внимание.

Избягвайте прекомерното излагане на слънце

Дългото излагане на слънце и горещината могат да доведат до дехидратация и прегряване, което е особено опасно по време на бременност. Избягвайте плажуването в най-горещите часове и планирайте времето си на брега рано сутрин или късно следобед, когато слънцето е по-слабо.

Защитете се от слънцето


Прекарвайте времето на плажа под чадъра и носете шапки с широка периферия и леки дрехи, които покриват кожата. Бременността забавя способността на тялото да регулира температурата, затова екстремните условия на топлина са особено опасни.

Слънцезащитен крем


Изгарянията по време на бременност са по-лесни и по-неприятни. Нанасяйте редовно слънцезащитен крем с висок SPF, дори когато сте на сянка. Повторете нанасянето на всеки два часа и след всяко влизане във водата. Защитата на лицето е особено важна за предотвратяване на "маска на бременността" (хлоазма), която се влошава от слънцето.

Пийте много вода


Бременните жени са по-податливи на дехидратация, затова е важно да пиете много течности, особено вода, когато сте на слънце. Дехидратацията води до усложнения като контракции, затова се стремете да останете добре хидратирани. Избягвайте водата от чешмата, ако не сте сигурни в качеството й.

Слушайте тялото си


Обръщайте внимание на сигналите на тялото си и се преместете на хладно, ако се почувствате некомфортно или прегрявате. По-честите влизания в морето или басейна могат да помогнат за регулиране на телесната температура. При симптоми като световъртеж, гадене, ускорен пулс или контракции, се консултирайте с вашия лекар.

Бъдете внимателни с водата


Бременните жени са по-податливи на вагинални инфекции, а възможностите за лечение са ограничени поради развитието на плода. Бъдете внимателни при избора на басейни и чистотата на водата. Ако използвате минерална вода, консултирайте се дали съставът й е подходящ за бременни и обърнете внимание на температурата й, за да избегнете прегряване. Най-добре е да не влизате във водата, с да ѝ се наслаждавате от брега.

СНИМКИ: Image by pch.vector on Freepik

Image by Daniel Boos from Pixabay

Image by Kelly Regis kekel from Pixabay

Image by Anastasia Makarevich from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ