Напишете дума/думи за търсене

Колко опасен е стресът през бременността?

Много бъдещи майки се питат как нероденото им дете възприема света отвън, докато е в корема. С напредването на месеците уменията и способностите на бебето се развиват.

В това време майчиният страх, че външни фактори, като стрес, могат да навредят на бебето, нараства. Този страх сам по себе си може да доведе до повече напрежение, създавайки един порочен кръг и водещ до тревожност.

Изследвания показват, че стресът на майката действително достига до плода, но не в пълната си степен. Плацентата произвежда ензими, които предпазват бебето от прекомерна тревожност, и само около 10% от майчиния кортизол стига до него. Въпреки това, този хормон може да активира епигенома и да предизвика молекулярни промени в ДНК, които влияят на развитието на плода.

Доказано е, че пренаталният стрес ускорява съзряването на мозъка, но това става за сметка на растежа и клетъчното делене. Напрежението е рисков фактор за депресия, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и диабет в по-късен етап от живота.

Преди се препоръчваше бременните жени да избягват всякакъв стрес, но последни изследвания от университета в Базел предлагат различна гледна точка. Лекият такъв  и активната бременност могат да имат дори положителен ефект върху развитието на плода. Швейцарските учени установяват, че повишеното ниво на кортизол води до увеличаване на окситоциновите рецептори при плода.

Окситоцинът, известен като "хормонът на прегръдката", играе важна роля в създаването на връзка между майката и детето и в развитието на положителни чувства като любов и доверие. Повече окситоцинови рецептори означават, че хормонът може да изпълнява функциите си по-ефективно, което помага на детето да се справя по-добре със стреса по-късно в живота.

Изследователите препоръчват бъдещите майки да не се тревожат прекомерно за краткотраен лек стрес, тъй като той може да бъде полезен за развитието на плода. Хроничният и тежък категорично трябва да се избягва, тъй като не е благоприятен нито за майката, нито за плода. Ако неприятните емоции не могат да бъдат избегнати напълно, бременните жени трябва да търсят начини за релаксация и редовни почивки, за да бъдат максимално спокойни в този така важен период.

СНИМКИ: Image by bristekjegor on Freepik

Image by freepik

Image by Tomas Ratkevicius from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ