Напишете дума/думи за търсене

Как да предпазим детето от комарите през лятото?

През лятото семействата прекарват повече време навън и същевременно нараства рискът от ухапвания от комари и други насекоми.

Те могат да причинят сърбящи обриви и да пренасят сериозни заболявания. Защитата от вредителите е от особено значение най-вече за децата. Ето някои мерки, които да предприемете, ако сте родител на бебе или по-голямо дете.

На първо място, избягвайте места с висока концентрация на комари като застояли водоеми, езера, гори, цветни градини и паркове. Използвайте само безопасни за деца репеленти, като избирате хипоалергични и висококачествени продукти. Преди да излезете, нанесете на кожата на детето и облечете светли дрехи, които покриват по-голямата част от тялото. Избягвайте разходки на открито по време на здрачаване и разсъмване, когато комарите са най-активни. Избягвайте използването на парфюми, лосиони и ароматни масла, които привличат насекомите.

Препоръчително е да използвате комарник за детската количка или кошара. Това ще предпази детето от досадни насекоми и ще му осигури спокоен сън на открито. На пазара се предлагат различни видове мрежи против насекоми за колички, люлки и кошчета, които се поставят лесно и надеждно предпазват по време на пътуване. Друг ефективен начин за защита са преносимите уреди против комари, които използват ултразвук за прогонване на насекомите.

За дома пък може да използвате растения, чиито аромати ги отблъскват. Такива са босилекът, цитронелата, мушкатото, невенът, папратът, розмаринът и хризантемата. Поставете саксии с тези растения на прозорците, балконите и входните врати, за да прогоните насекомите.

Подготовката през лятото е важна за родителите на малки деца и е добре да се започне навреме. Съставете списък с необходимите неща, включително репелент против комари, комарник за детска количка или кошара, сенник за кола и преносимо ултразвуково устройство.

Какво да правим, ако детето е ухапано от комар?

Лечението на ухапванията от комари се състои в измиване на мястото със сапун и топла вода. Може също да бъдат използвани обезболяващи средства без рецепта, антихистамини или локални лекарства против сърбеж, за да бъде контролирана болката и сърбежа. Прилагането на пакет с лед върху кожата също може да облекчи сърбежа. При дете със сърбящи ухапвания от комар трябва да бъде проверено дали ноктите на ръцете му са изрязани, както и да му бъде напомняно да не се чеше.

Рядко се случва човек да изпита тежка алергична реакция. Ако бъдат развити болки в тялото, главоболие или треска след ухапване, е необходимо търсенето на лекар. Това може да бъдат симптоми на тежка реакция от ухапването или заболяване, пренасяно от комари. Случва се много рядко, но е добре да го знаете.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by Himas Rafeek from Pixabay

Image by Arnaud DAVID from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ