Напишете дума/думи за търсене

Знаците, че детето е дехидратирано

Лятото носи радост и вълнение за всички, особено за най-малките. Този сезон е пълен с възможности за нови преживявания и игри на открито.

Слънчевите дни са перфектни за физическото и умственото развитие на децата, но също така крият и рискове като вредното UV лъчение, дехидратацията и прегряването. Затова е важно родителите да бъдат внимателни и да осигурят безопасна и забавна среда за своите деца.

Защита от слънцето

Ултравиолетовите лъчи са много опасни за деликатната кожа на бебетата и малките деца. Излагането на слънце, което не влияе съществено на възрастните, може да доведе до болезнени изгаряния и алергични реакции при децата.
За да ги предпазите, използвайте слънцезащитни продукти, създадени специално за детска кожа. Препоръчително е да избирате продукти с минерални филтри като цинков оксид и титаниев диоксид, които осигуряват широкоспектърна защита. Вземете SPF 30 или по-висок и нанесете крема около 15-20 минути преди излизане навън, за да може той да попие добре.

Освен слънцезащитен крем, обличайте децата в леки дрехи с дълги ръкави и крачоли, както и шапка с широка периферия, за да защитите врата и лицето им.

Безопасна игра на открито

Лятото е идеално за игри на открито, които подпомагат развитието на двигателните умения и любознателността на децата. За да осигурите безопасна среда за игра, изберете сенчести места като паркове с много дървета или използвайте преносима палатка с UV защита. Това ще позволи на малчуганите да се наслаждават на свежия въздух, без да бъдат изложени на прекомерна топлина.


Хидратация

Поддържането на добра хидратация е от съществено значение за здравето на бебетата през лятото. Тъй като малките деца не могат ясно да изразят нуждите си, е важно да следите те да приемат достатъчно течности, за да избегнете дехидратация. Кърмените бебета обикновено получават вода от майчиното мляко, но може да се наложи по-често слагане на гърда. При хранените с адаптирано мляко е важно да предлагате допълнителна вода между храненията.


Признаци на дехидратация при децата: 

- Сухи устни и обложен език
- Сухи очи
- Ускорен пулс
- Рядко уриниране
- Сънливост
- Апатия и раздразнителност
- Суха и студена кожа
- Зачервени лигавици
- Хлътнала фонтанела (при кърмачета)
- Мирис на ацетон в устата
- Концентрирана и оскъдна урина
- Плач без сълзи
- Хлътнали очи
- Световъртеж

 Как да действаме при дехидратация?

Детето трябва да приема повече течности, отколкото губи. При повръщане, диария или висока температура, организмът губи много вода, затова приемът трябва да се увеличи. Често е трудно да накарате детето да пие вода, защото това може да засили симптомите като гадене и повръщане.

Затова е добре течностите да се приемат често, но на малки глътки. Чаят също е добра алтернатива. При кърмачета е важно храненето да продължава, тъй като майчиното мляко е основният източник на вода за тях. Ако детето е на адаптирано мляко, може да се препоръча преминаване към безлактозна формула. Избягвайте подсладени напитки и сокове, тъй като те могат да раздразнят стомаха.


Рехидратиращи разтвори

Рехидратиращите разтвори са много полезни за възстановяване на електролитния баланс и задържане на водата в организма. Важно е да започнете да ги давате на детето още при първите признаци на дехидратация, като първо течно изхождане или повръщане. Тези разтвори ще помогнат за предотвратяване на по-тежка дехидратация и критични състояния. Давайте каквито и да било медикаменти само след консултация с педиатър.

СНИМКИ: Image by artursafronovvvv on Freepik

Image by Marcos Cola from Pixabay

Image by Irina from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ