Напишете дума/думи за търсене

Причини за късно прохождане на бебето

Децата се развиват с различна скорост, но е важно да следите за определени признаци.

Навременната диагностика на проблеми може да осигури бързо лечение, а ако всичко е наред, консултацията с лекар ще ви спести много тревоги.

Ако детето ви все още пълзи, докато повечето му връстници вече ходят, е нормално да се притеснявате за неговото двигателно развитие. Обикновено, ако бебето не е проходило до 18 месеца, това не означава непременно проблем. Препоръчително е обаче да се консултирате с лекар, за да изключите възможни нарушения в опорно-двигателния апарат.

Какви може да са причините за по-късно прохождане? Ако вашето дете се развива нормално в други аспекти, може да се окаже, че просто не е имало достатъчно стимули или възможности да проходи. Помислете дали ежедневието на семейството ви не пречи на първите крачки. Например, ако то прекарва много време в количка, проходилка или люлка, това може да ограничи развитието на мускулите на краката и гърба. Прохождането е тясно свързано с укрепването им.

Околната среда на детето също е важен фактор. То трябва да има стимул да проходи – да достигне до вас, да вземе любима играчка или да отвори интересното чекмедже. Липсата на цел може да го обезкуражи да се опита да стъпва самостоятелно. Важно е родителите да насърчават движението и самостоятелността на детето си всеки ден, но без да го карат да натоварва мускулите насила, ако виждат, че не е готово за това.

Пониженият мускулен тонус (хипотония) или повишеният мускулен тонус (хипертония) също могат да затруднят ходенето. При понижен тонус бебето трудно ще постигне баланс, а при повишен може да има сковани крайници. В редки случаи късното прохождане може да е свързано с проблеми с тазобедрената става или интелектуалното развитие.

Ако сте притеснени за късното прохождане на детето си, първата стъпка е медицински преглед, включващ неврологична оценка, рефлекси, стойка и мускулен тонус. Лекарят ще вземе предвид и други аспекти на развитието като говор, фина моторика и социални умения.

Късното прохождане обикновено е свързано със закъснение в други етапи на развитието. Лекарят ще разгледа прохождането в контекста на останалите умения и ще определи на какъв етап е детето.

Ако има проблеми със сковани или трудно подвижни крайници, или с фината моторика, ще бъдете насочени към детски невролог. Подходящите грижи могат да включват физическа терапия за подобряване на мускулната сила и гъвкавост, а в редки случаи и хирургическа намеса.

Ако няма видима причина за късното прохождане, вероятно лекарят ще препоръча игри и упражнения за стимулиране на мускулите. Важно е обаче специалист да следи отблизо напредъка на детето, за да се предприемат своевременни и адекватни мерки.

СНИМКИ: Image by prostooleh on Freepik

Image by Esi Grünhagen from Pixabay

Image by Jill Wellington from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ