Напишете дума/думи за търсене

Как да помогнем на детето да проговори?

Може би няма по-вълнуващ момент за родителите от този, в който детето им изрече първите си думи.

Усещането, което изпитваме, когато чуем „мама" или „тати" за първи път, е неповторимо. Въпреки това, проговарянето често предизвиква тревоги у майките и татковците - кога ще започне да говори, ще бъде ли речта му правилна, защо някои деца казват първи думички по-късно и т.н. Ето отговори на някои от тези въпроси.

На каква възраст проговарят децата?


Всяко дете има свое собствено темпо на развитие и няма строго определена възраст за проговаряне. Някои започват по-късно, но това не е непременно признак за проблем. Речта е основно средство за комуникация. Затова е важно да разберем, че освен възпроизвеждането на думи (експресивна реч), децата трябва да могат да разбират и осмислят казаното (импресивна реч).

Преди мъниците да проговорят съзнателно, те преминават през етап на ”предговорно развитие". Първо, те слушат различни звуци и издават гърлени звуци в отговор. До 2-3 месеца се появява гукането, което бебетата правят както в спокойно състояние, така и при силни емоции.

След 5-6 месеца идват първите срички, които все още не са обръщение към конкретен човек. До 9 месеца бебето издава все повече звуци, като ги украсява емоционално и променя интонацията. Наред с това започва да разбира речта, насочена към него. Например, на въпроса ”Къде е мама?" то се обръща в правилната посока.

Към годинка бебето използва жестове като кима с глава за съгласие, поклаща я за отказ и маха с ръчичка за ”здрасти" и ”чао". Тези жестове развиват невербалната комуникация и подпомагат проговарянето. Скоро след това детето започва да произнася първите думи като ”мама", ”тати", ”мяу”, “бау”, ”дай". Вече всяка дума е свързана с конкретен предмет или лице.

След годинка речникът на детето се разширява с нови думи и звуци. То може да изпълнява прости молби и да отговаря на тях с жестове или на ”собствения си език". Може да казва и показва на колко е годинки. На около две децата започват да използват комбинации от две или три думи като ”мамо дай". От две до три години те започват да говорят с прости изречения с ясна граматична структура.


Как да помогнем на детето да проговори?


- Говорете му често: Децата проговарят, когато осъзнаят, че думите са по-ефективен начин за комуникация от плача и жестовете.


- Произнасяйте думите правилно: Още от самото начало се старайте да ги изговаряте винаги вярно и избягвайте да имитирате гукането на бебето.


- Общувайте с него: Отговаряйте на звуците, които бебето издава, за да му покажете, че го слушате и общувате с него.


- Говорете бавно и ясно: Не съкращавайте и опростявайте думи. Допълвайте речта си с емоции и жестове, за да помогнете на бебето да разбере смисъла на това, което казвате.


- Четете му книжки: Освен текста, важни са и илюстрациите. Разглеждайте ги заедно, коментирайте и разказвайте сюжета с по-прости думи.


- Играйте игри: Избирайте игри, които развиват фината моторика като пъзели, конструктори и игри с цветове и картинки. Избягвайте телефони и таблети.

Проговарянето е сложен процес и вербалната стимулация от страна на родителите е от ключово значение. Колкото повече говорите на детето, толкова по-рано ще проговори. Всяко дете има свой собствен ритъм на развитие и не трябва да ги сравняваме. Ако забележите симптоми на проблеми с говора, консултирайте се с логопед, който ще помогне да установите причините и да отстраните проблема навреме.

СНИМКИ: Image by alexeyzhilkin on Freepik

Image by Jill Wellington from Pixabay

Image by Jill Wellington from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ