Напишете дума/думи за търсене

Как да реагираме, ако детето предпочита само единия родител?

Когато се роди бебето, то естествено се привързва към майка си. Дори когато бащата активно участва в грижите, през първите месеци майката често е предпочитаният родител. Това е напълно нормално.

Първата година е период, в който детето започва да се осъзнава като отделна личност мама, като нейното присъствие остава основна необходимост, а всички други хора са на заден план.

След като развие осъзнаването на своето собствено "аз", започва да изучава околните с интерес. Мама и татко са основните обекти на внимание и подражание. С времето детето започва да обръща все повече внимание на бащата, откривайки колко забавни и интересни могат да бъдат моментите с него. Въпреки това, майката може да се почувства изместена и това да предизвика негативни емоции. Как да постъпим в такава ситуация?

Първо и най-важно, не трябва да се поддаваме на ревност или да мислим, че детето не ни обича. Познаването на причините за този проблем може да помогне да го приемем по-леко. Много деца преминават през етапи, в които предпочитат единия родител. Причините за това могат са различни:


- Предпочитаният родител може да е този, който основно се грижи за детето или обратното – този, с когото то прекарва по-малко време.


- Емоционалното състояние на родителите също играе роля – детето предпочита по-усмихнатия, спокоен и отстъпчив възрастен.


- При осъзнаването на половата принадлежност, детето търси обект за подражание в лицето на родителите си и се ориентира към майка си или баща си.


- Периодът на Едиповия комплекс (или комплекса на Електра при момичетата) също може да предизвика привързаност към родителя от противоположния пол и известна агресия към другия.

В някои случаи, детето може да манипулира възрастните и да търси при единия от родителите това, което другият му е отказал. Важно е те да не превръщат съвместния си живот в съревнование за любовта на детето. Ако то показва предпочитания към единия родител, оставете го да изрази своите чувства и не насилвайте нещата с обиди или въпроси "защо".

Не го наказвайте заради предпочитанията му, нито показвайте обида, ако търси компанията на партньора ви. Родителят, който е предпочитан в момента, може деликатно да насърчи малчугана да прекара време с другия.

Не създавайте контрасти в отношенията. Ролите не трябва да бъдат разделени на забавен татко и строга мама. Забавлявайте се с детето и вие, оставяйте домакинските задължения настрана и бъдете също толкова активни в игрите. Нека бащата също участва в домакинството, за да се създаде баланс и равноправие в родителските роли.

СНИМКИ: Image by master1305 on Freepik

Image by Jessica Horkey from Pixabay

Image by Irfanshah33 from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ