Напишете дума/думи за търсене

Как да си направим летен детокс с диня?

Трудно е да си представим лятото без диня. Този плод е известен с високото си съдържание на вода - цели 92%. Но ползите от редовната му консумация надхвърлят хидратацията. 

Когато говорим за детоксикация, трябва да имаме предвид, че няма категорични научни доказателства, че строгите хранителни режими премахват токсините от тялото. Нашите тела са устроени да преработват вредните вещества чрез черния дроб и бъбреците и да ги изхвърлят.

За да поддържаме естествената детокс система на организма си, е важно да се храним балансирано и здравословно, да бъдем физически активни, да пием много вода, да спим достатъчно и да посещаваме редовно профилактични прегледи.

Динята е добре дошла във всеки балансиран хранителен режим, тъй като съдържа много малко калории – само 42 на чаена чаша. За сравнение, боровинките съдържат двойно повече за същото количество. Освен това, динята има по-ниско съдържание на плодова захар в сравнение с повечето други плодове.

Богата е на витамините А и С, които подпомагат имунната система и подобряват здравето на кожата и косата. Тя съдържа и високи нива на ликопен, мощен антиоксидант, който се намира в плодовете с розов или червен цвят. Богат източник е на калий, калций, желязо и бета-каротин.

Динята носи многобройни ползи за здравето. Тя подпомага здравето на сърцето, бори се с възпалителните процеси и оксидативния стрес, и облекчава мускулни болки благодарение на съдържанието на цитрулин. Високото съдържание на вода и фибри също така подпомага храносмилането. Включете този освежаващ плод в менюто си и се насладете на всички негови предимства.

За всеки 10 килограма телесна маса е препоръчително да се консумира по 1 килограм диня на ден. Това количество трябва да се раздели на 5-6 порции, които да се приемат на всеки 3 часа. Ако сте много гладни, може да добавите към всяко хранене и филия сух ръжен хляб. Режимът трябва да се спазва между 5 и 7 дни. Възможните странични ефекти от динената диета включват стомашно-чревен дискомфорт, газове и тежест в стомаха, които често се проявяват на втория ден. Ако изпитате тези симптоми, прекратете детокса.

Прочистващият режим с диня не е подходящ при:

бъбречни камъни

диабет
тежки заболявания на панкреаса
проблеми с простатата
пиелонефрит

СНИМКИ: Image by freepik

Image by Andrea Petra Fogas from Pixabay

Image by Mariya from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ