Напишете дума/думи за търсене

Лесни ежедневни трикове за поддръжка на бебешките биберони

Източник: Pixabay

За всеки родител най-важното нещо е здравето на децата. Първите няколко месеца на новороденото са най-предизвикателните. Тогава имунната система все още се изгражда и е доста по-крехка. За да предпазим бебето, се изисква поддържане на много висока хигиена у дома и редовно да почистваме предметите, до които то се докова ежедневно. Най-често това са шишетата и бибероните, от които се храни. Поддържането на добрата им хигиена обаче далеч не е толкова сложна, колкото може би звучи. Всъщност дори може да се превърне в приятна рутина преди всяко хранене.

 Защо е важно да изберем правилните биберони за шишета?

 Да започнем с избора на самите биберони. Ще откриете много и различни предложения на пазара, които изглеждат доста сходно. Има ли обаче разлика между всички тези модели? Отговорът е „да“. Като за начало различните модели са съобразени с възрастта на детето. Диапазонът може да варира от такъв за най-малките (под 3 месеца) до такъв за по-големи (до 3-4 години). Размерите им са съобразени с тези възрасти, затова не подценявайте този показател. В противен случай може да се окаже, че биберонът не е удобен за използване.

Бебешката храносмилателна система е все още твърде чувствителна. Същевременно бибероните може лесно да развият неблагоприятни бактерии заради постоянния досег с храна. Налага се отлична грижа и хигиена преди всяко използване. Прозрачните биберони например са удобни от тази гледна точка. Тяхната повърхност е изцяло видима и позволява лесно да забележите и отстраните замърсяванията от вътрешната и външната страна.

Как да поддържаме бибероните?

 Стигаме и до същинската част – самото почистване на бибероните. Процесът може да се раздели на две основни части – измиване и стерилизиране.

 Измиване

  • Измивайте старателно биберона и шишето с топла вода.
  • За оптимални резултати може да използвате специална четка за почистване на шишета и биберони. Тя премахва хранителните остатъци дори от най-трудно достъпните места. Не забравяйте след това да измивате добре и самата четка.
  • Препоръчително е да не използвате силни почистващи препарати.
  • Задължително накрая изплакнете старателно, включително и преди стерилизиране. 

Стерилизиране

  • При първоначалното стерилизиране поставете биберона за 5 минути във вряща вода. Задължително го правете за всяко ново шише и биберон, които въвеждате в експлоатация.
  • При всяко следващо стерилизиране можете просто да поставите биберона в тенджера и да го залеете с вряла вода. Стерилизирайте непосредствено преди всяка употреба.
  • В случай че решите да използвате стерилизатор за шишета, то биберонът ще се обработва на пара от 100 градуса за няколко минути. Вариантите за такъв уред са няколко – за използване в микровълнова фурна, електрически или за готвене на пара.
  • Предлагат се и различни стерилизиращи препарати, като в тези случаи обикновено шишетата и аксесоарите могат да се използват след около половин час.
  • Не забърсвайте биберона след стерилизирането му – от кърпата могат да се пренесат бактерии, хартиени частици и други.

 Винаги ли е необходима стерилизация?

 Докато децата ни са все още много малки, организмите им изграждат своя имунитет. Храносмилателната им система е все още чувствителна и може лесно да бъде раздразнена от бактерии и микроби, пренасяни чрез биберона. Стерилизирането му предпазва именно от такова неблагоприятно въздействие и затова е препоръчително да се извърша поне до навършване на 6 месеца. Разбира се, можете да продължите да го правите и след тази възраст, или докато започне никнене на първите зъбки и детето вече проходи.

  • Ключови думи: