Напишете дума/думи за търсене

10 начина да показваме любов на децата си всеки ден

Много родители са толкова заети, че понякога забравят най-простото, но важно нещо - да покажат любовта към децата си.

Не става въпрос за скъпи подаръци или скрити изненади всеки ден. Има лесни и ефективни начини да изразите обичта си към вашето дете ежедневно. Ето някои от тях.

1. Пишете бележки на детето си

В дигиталната ера малка бележка, оставена в раницата на детето, ще бъде приятна изненада. Не се впускайте в дълги писма, особено ако детето ви все още не чете добре. Нещо кратко като „Хубав ден" или „Обичам те" е напълно достатъчно. Можете предварително да подготвите няколко бележки и да ги използвате всяка сутрин.

2. Прегръщайте го често

Едно дете се нуждае от четири прегръдки на ден, за да оцелее, осем, за да се чувства добре, и дванадесет, за да се развива успешно. Не е нужно да имате календар за това, но не забравяйте, че детето ви се нуждае от вашата обич, дори когато изглежда самостоятелно.

3. Вечеряйте заедно

Изследвания показват, че споделените семейни вечери повишават самочувствието на децата и намаляват стреса. Това е идеално време да наваксате с дневните събития и да обсъдите важните неща. Ако работите до късно, опитайте да организирате съвместни закуски.

4. Четете заедно

Малките деца обожават приказките преди лягане. По-големите също ще се радват на историята, особено ако я четете заедно. Ако детето ви вече чете, опитайте да разпределите ролите и четете на глас.

5. Планирайте уикендите заедно

Обсъдете с детето как искате да прекарате уикенда. Може да бъде излет сред природата, посещение на музей или гледане на нов филм. Съвместното планиране показва уважение и обич към детето.

6. Използвайте “моля" и ”благодаря"

Не е необходимо да правите големи жестове, за да изразите благодарност. Когато детето ви каже ”благодаря", отговорете с ”моля". Давайте добър пример, като благодарите и вие за помощта му.

7. Отдавайте цялото си внимание

Днешните деца забелязват, когато родителите са разсеяни от телефоните и лаптопите си. Когато детето иска да ви каже нещо, оставете устройствата и му обърнете внимание. Дори и темата да ви се струва маловажна, изслушайте го искрено.

8. Споделяйте мислите си

Разкажете на детето някоя забавна история от вашето детство или споделете как е минал денят ви на работа. Адаптирайте разказа според възрастта му и винаги се старайте да му покажете колко го цените.


9. Играйте заедно

Нека това бъде настолна игра, конструктор или забавни занаяти. Важното е да правите нещо заедно. Ако времето ви е ограничено, просто пуснете музика и танцувайте, докато подреждате.

10. Насърчавайте с любов и разбиране

Избягвайте викане и наказания. Вместо това, похвалете детето си и му кажете топли думи. Поддържайте самочувствието му с фрази като: “Сигурен съм, че можеш!" или ”Вярвам в теб!". Винаги награждавайте доброто поведение, дори с една обикновена прегръдка.

СНИМКИ: Image by Michal Fošenbauer from Pixabay

Image by Patti Kasmarcik from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ