Напишете дума/думи за търсене

Как да предпазим децата от чревни инфекции през лятото?

През летния сезон чревните инфекции често засягат децата. Тези са заразни за всички възрасти, но особено уязвими са най-малките.

Единственият начин за предпазване от тези вируси е редовното миене на ръце и поддържането на висока хигиена, което е трудно постижимо, особено на плажа и при малките деца.

За малчуганите под 2 години, които са в процес на никнене на зъби и често слагат ръце и предмети в устата си, е още по-трудно да се поддържа постоянна чистота. Те са по-склонни към изтощение, хипогликемия и обезводняване. Въпреки това, повечето случаи на чревни инфекции преминават без усложнения и се лекуват симптоматично. С правилна информация и първа помощ състоянието може да бъде овладяно.

Чревните инфекции обикновено се причиняват от вируси и се проявяват с диария, повръщане, коремна болка и температура. Заразяването често става при контакт с друго дете или възрастен със същите симптоми. Признаците могат да варират – някои деца започват с коремна болка, температура и отказ от хранене, последвани от гадене и повръщане, или директно със стомашни неразположения. Обикновено състоянието включва температура, повръщане и коремна болка, водеща до диария. Коремната болка при тези инфекции е коликообразна и се облекчава след повръщане или изхождане, но се повтаря до следващата перисталтична вълна. Повръщането обикновено отшумява за 24 часа, докато диарията може да продължи 5-7 дни.

Как да окажем първа помощ?

- Супозитории против повръщане: Консултирайте се с педиатъра за подходящите за възрастта и килограмите на вашето дете и ги имайте под ръка.

- Борба с дехидратацията: Предлагайте течности често, но в малки количества - чай, вода, рехидратиращи разтвори (сокове, мляко и айрян не са подходящи). 

- Диета: Бисквити, солети, сухари, ориз, без пресни плодове, зеленчуци и млечни храни. Започнете постепенно захранване с картоф, морков и други зеленчукови пюрета.

- Пробиотик: За възстановяване на естествения баланс на чревната флора и стимулиране на защитните механизми на организма.

Задължително посетете лекар, ако забележите:

- Признаци на дехидратация: суха кожа, подкръжени очи, сухи и напукани устни, намалено количество на урината (без уриниране повече от 6 часа).


- Продължително повръщане (над 24 часа) и диария, което може да доведе до обезводняване.


- Примеси в изхожданията: кръв или слуз.


- Висока температура над 39 градуса, която продължава повече от 48 часа.


- Силна, нетърпима коремна болка, която не отшумява след повръщане.


- Възраст на детето под 12 месеца.


- Липса на подобрение след 3 дни.

Тези признаци изискват бърза консултация с лекар, за да се осигури навременна и адекватна медицинска помощ. С правилно наблюдение и грижи, чревните инфекции могат да бъдат управлявани ефективно без сериозни последствия.

СНИМКИ: Image by peoplecreations on Freepik

Image by LoggaWiggler from Pixabay

Image by LoggaWiggler from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ