Напишете дума/думи за търсене

За да ви слушат децата, бъдете постоянни във възпитателните методи

Отглеждането на дете е неоспоримо предизвикателство, пред което се изправя всеки родител.

Задачата става още по-трудна, ако то не се държи според очакванията ни, не ни слуша или не обръща внимание на думите ни.

Това може да ни накара да се почувстваме обезкуражени и безпомощни. Къде грешим? Дали нашите действия не стимулират нежеланото поведение, без да го осъзнаваме? Как трябва да постъпим? Ето някои от причините, поради които детето не ни слуша, както и възможни решения.

Ако е под 3 години, не се изненадвайте, че ви противоречи за всичко. В този период то преминава през интензивно развитие и това, което изглежда като непослушание, може да е просто етап от неговото израстване. Очакванията да ви изслушва и изпълнява вашите указания са нереалистични. Детето е заето да опознава света и себе си, като тества границите си. Реагирайте спокойно и избягвайте да крещите, защото това само ще влоши ситуацията.

Ако детето губи интерес, когато му говорите, това не означава непременно, че не ви уважава. Възрастните често третират децата като свои равни, но те не са. Помислете дали не използвате твърде много думи. Опитайте да бъдете по-кратки и ясни.

Децата могат да усетят липсата на увереност у родителите си. Тонът на гласа, начинът на говорене и категоричността ви създават впечатление за това какъв човек сте. Малчуганите са изключително добри в манипулацията и ще използват слабите ви места в своя полза. Дори ако не се чувствате уверени, постарайте се да изглеждате така.

Родителите често искат от децата си незабавно внимание, когато задават въпрос. Това може да е трудно, особено ако детето е заето с любимото си занимание. Вместо това, започнете с: „Виждам, че си зает. Можеш ли да ми отделиш няколко минути по-късно, за да поговорим?" Така ще привлечете вниманието му и ще покажете, че уважавате времето му. Децата имитират поведението ни, затова им давайте добър пример.

Бъдете постоянни в методите си. Ако веднъж се ядосате, когато не слуша, а следващия път игнорирате същото поведение, това ще даде разнопосочни сигнали и ще създаде усещане за несигурност. Спазвайте правилата си и бъдете постоянни – това ще укрепи авторитета ви пред детето.

Бъдете креативни и положителни, когато малчуганът ви слуша. Това ще го насърчи да го прави и в бъдеще. Например, ако го помолите да дойде на вечеря и то го направи без протест, наградете го с допълнително време за игра. Такава награда ще го мотивира да ви слуша повече.

СНИМКИ: Image by rawpixel.com on Freepik

Image by freepik

Image by Kristina Zaturovska from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ