Напишете дума/думи за търсене

Кризата в брака е възможност за подобряване на връзката

Кризата в личните отношения може да се възприеме като следващ етап в развитието на семейството, който внася нова динамика в съвместния живот.

Ако сте намирате в такъв период и преживявате именно това, опитайте да разглеждате трудностите като нова фаза в отношенията ви, която може да ги подобри, а не непременно да доведе до край. Ако подходите правилно към ситуацията, ще започнете да се разбирате по-добре и да извличате полезни изводи от случващото се.


След като премине кризата, може дори да почувствате "възраждане" на отношенията и съвместният живот с партньора ви да стане изненадващо по-приятен. Какво поражда неразбирателство в семейството? Например, криза може да възникне, когато порасналите деца напуснат дома. В този момент съпрузите е вероятно да се почувстват загубени без ролята си на родители.
Това е време, в което те трябва да се научат да живеят заедно по нов начин. Особено трудно може да бъде за жената, която е свикнала да бъде домакиня и да се грижи за децата. Тя трябва да намери нови житейски цели. Често в такива случаи родителите се опитват да участват в живота на децата си чрез грижа за внуците.

Понякога един от партньорите може да търси вълнения и емоции, което да доведе до криза в отношенията. Някои хора се нуждаят от силни преживявания и дори са готови да пожертват семейното спокойствие, за да получат доза адреналин. Това от своя страна неминуемо води до криза в отношенията, която със своята интензивност и нови открития сама по себе си дава такива чувства.

Не бъркайте този тип криза със скандалите и случаите, когато съпрузите се карат, напускат семейството и се връщат, за да изпитат тръпката, която им липсва в ежедневието. Разликата е, че изходът от сътресенията трябва да бъде конструктивен - двойката трябва да създаде нещо ново и устойчиво в отношенията си.

Важно е да знаете, че не в достатъчно само да поискате прошка, но и да приемете извиненията на партньора си. Продължителното негодувание може да доведе до отегчение. Ако не сте готови за примирие, по-добре кажете откровено: "Имам нужда от време да се успокоя и да помисля." Вземайте решения само когато сте по-спокойни и сигурни в позицията си.

Психолозите твърдят, че семейната криза е преди всичко криза на комуникацията. Много двойки, които търсят помощ, се оплакват от трудности в общуването с партньора. Проблемите с децата и сексуалните и финансовите трудности са второстепенни. Важно е как изразяваме претенциите си един към друг, за да избегнем обиди и викове. Спокойният разговор е ключът към конструктивното решаване на конфликти.

Какво още можете да направите при труден период в семейните отношения?

1. Не обиждайте партньора си. Вместо да обобщавате с "Винаги така правиш...", изразете как се чувствате: "Чувствам се тъжна и неудовлетворена, когато правиш това."

2. Не критикувайте половинката си на публично място. Това е малко вероятно да постигне желания ефект и ще предизвика гняв.

3. Следвайте правилото: "Не правете на другите това, което не искате те да ви направят."

4. Поставете се на мястото на партньора си, за да разберете неговите действия и мотиви.


5. Избягвайте конфликтни теми, ако имате различни гледни точки. Не налагайте мнение по въпроси като религия или политика.

И за финал ви оставяме една мъдра будистка притча, която може да ви даде най-правилен отговор на въпроса как да преодолеете кризите в семейството. 


Някога, много отдавна, живял в древен град прочут мъдрец. Той бил известен с това, че намирал отговор на всички зададени му въпроси. Затова хората много го почитали и често ходели при него за съвет.

Веднъж, подразнен от славата на своя учител, един от неговите ученици решил да го злепостави пред всички, като му зададе въпрос, на който той да не успее да отговори.

Младежът отишъл до близката ливада, уловил най-красивата пеперуда и я затворил в шепите си. В отчаяния си опит да се освободи, пеперудата пърхала с криле и го гъделичкала по дланите. Усмихвайки се ехидно, ученикът отишъл при мъдреца и го попитал пред събралото се множество:

– Учителю, вие твърдите, че имате отговор за всеки въпрос. Аз държа в ръцете си една пеперуда. Щом знаете всичко, кажете ми – жива или мъртва е тя?

Докато изричал думите и гледал с надменен поглед, младежът здраво стискал ръцете си, където била затворена пеперудата. Ако кажел, че тя е мъртва, той щял да я пусне да отлети, за да го опровергае. Но ако кажел, че е жива, той бил готов във всеки един миг да я смачка, в подкрепа на своята истина. В този момент, без дори да повдигне глава и да го удостои с поглед, мъдрецът отвърнал: – Синко, всичко е в твоите ръце.

СНИМКА: Image by Susanne Nicolin from Pixabay

Image by Peggy und Marco Lachmann-Anke from Pixabay

Image by ElinaElena from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ