Напишете дума/думи за търсене

Как да се хранят бъдещите майки през лятото?

Този въпрос е важен, тъй като горещите дни често променят хранителните навици на всички. На какво меню да заложите през лятото?

В жегата често липсва апетит, което води до намалена консумация на важни продукти като месо и риба, които са особено необходими за бременните жени. Това нарушава принципа на разнообразието в храненето и може да лиши бъдещото бебе от важни хранителни вещества. Как да избегнете това?


1. Намерете заместители


Ако не ви се яде месо, заменете го с извара или сирене. Вместо горещи супи, опитайте студени варианти. Включете различни студени ястия с месо, риба, зеленчуци и извара в менюто си. Но в никакъв случай не пренебрегвайте важността им.

2. Хранете се по малко, но често


Ако ви е трудно да се справите с три пълни хранения на ден, разделете ги на няколко по-малки порции, като похапвате на всеки 2-3 часа. Това ще ви помогне да избегнете усещането за тежест и киселини. Поддържайте менюто с две закуски, обяд, следобедна закуска, вечеря и чаша мляко или айран преди лягане. Важно е също да ограничите солта, за да избегнете жаждата и подуването.

3. Пригответе храната правилно


Използвайте методи като задушаване, варене, печене или готвене на пара. Така храната ще се усвоява по-лесно и няма да дразни стомаха и червата. Тези ястия са и по-нискокалорични, защото съдържат по-малко мазнини.

4. Внимавайте с плодовете и зеленчуците

Плодовете и зеленчуците са важни, но не трябва да се прекалява с тях. Някои видове могат да предизвикат алергии или киселини, особено във втората половина на бременността. Избягвайте домати, моркови, пъпеш, цитрусови плодове, ягоди и малини, ако сте склонни към алергии или киселини. Прекомерната консумация на плодове може да доведе до диария или газове, особено от сливи, череши, къпини и грозде. В умерени количества всичко е позволено, стига да ви е вкусно и да се чувствате добре.

5. Свежи сокове

През лятото на една бременна все повече ѝ се иска голяма чаша газирана напитка с лед или студен сок. Утоляването на жаждата по този начин обаче не е полезно. Напротив, колкото повече газирано и сок си позволявате, толкова по-жадни се чувствате. Освен това тези напитки са пълни с вредни и празни калории, което не е добре за бременната и бебето.

Вместо това заложете на свежи сокове поне до два пъти на ден. Препоръчително е да са на стайна температура. Относно сладоледа - той е най-голямото изкушение за лятото, но една бременна е добре да го хапва умерено.

6. Съвети за количествата


Повечето жени не се нуждаят от допълнителни калории през първите 6 месеца от бременността. Едва в последните 3 месеца, трябва да получавате по-голямо количество храна (допълнително 200 калории), което приблизително се равнява на 2 филии хляб.

СНИМКИ: Image by bristekjegor on Freepik

Image by วัฒนา ลอยมา from Pixabay

Image by Alexa from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ