Напишете дума/думи за търсене

4 храни, полезни за детския мозък

Важно е каква храна предлагаме на децата си, защото тя е ключова за тяхното развитие.

Няма вълшебни съставки, които да превърнат детето ви в гений, но пък има определени храни, които със сигурност ще подпомогнат когнитивните способности на най-малките. Сред най-полезните за мозъка са риба, чисто месо, мляко и боб. Ето още четири неща, които си заслужава да включите в менюто на малчуганите.

Боровинки


Всеки родител знае колко е трудно да убеди детето да яде полезни храни, които не му харесват. За щастие, едни от най-добрите плодове за подобряване на мозъчните функции са вкусните боровинки. Те могат да направят плодовите салати и закуски по-интересни и привлекателни.
Освен тях, малините също съдържат съединения, които подобряват паметта. Въпреки че децата лесно запомнят информацията, тези плодове ще им осигурят допълнителна енергия за учене и важни хранителни вещества като калий, фосфор и витамини.

Ябълки


Децата обичат ябълките както във вид на сок, така и свежи. Тези плодове са полезни за здравето, защото могат да ни предпазят от вредното въздействие на химикалите, които увреждат мозъчните клетки. Ябълките са богати на антиоксиданти, калий, магнезий, фосфор, витамини А и С, витамини от групата В и фибри.

Яйца


Яйцата са още една храна, която може да допринесе за мозъчното развитие на децата. Според изследвания, консумацията им за закуска осигурява здравословна доза омега-3 мастни киселини, които предпазват мозъка, както и витамин Е, който може да помогне в борбата с депресията. Яйцата съдържат редица основни хранителни вещества като фосфор, калий, калций, магнезий и витамини от групата В, важни за развитието и растежа на децата.

Черен шоколад


Шоколадът е любимо лакомство на децата. Вместо да им даваме обикновен, по-добрият вариант е да предложим черен. Благодарение на какаото в него, той подпомага кръвообращението, подобрява паметта и настроението, и не повишава толкова нивата на кръвната захар, колкото други сладкиши.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by Couleur from Pixabay

Image by Pexels from Pixabay

Image by Jan Mateboer from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ