Напишете дума/думи за търсене

Грешките, които двойките допускат при опитите за зачеване

Много двойки погрешно вярват, че сексът трябва да се прави само по време на овулация, но всъщност честите интимни контакти подобряват качеството и подвижността на сперматозоидите.

Съществува и противоположната крайност. Въпреки че сперматозоидите се обновяват постоянно, двойката може да се изтощи и да започне да гледа на секса като задължение, забравяйки да му се наслаждава.

Липса на разнообразие в позите


Чували ли сте съвети, че мисионерската поза е най-подходяща за зачеване или че трябва да вдигнете краката си след секс? В действителност, сперматозоидите ще намерят своя път до яйцеклетката без значение от позата, така че експериментирайте и се забавлявайте.

Предразсъдък: Проблемът винаги е в жената

Когато една двойка има трудности със зачеването, често се предполага, че причината е при жената. Мъжете са особено чувствителни на тази тема и рядко приемат, че проблемът може да е в тях.

Грешка при изчисляване на овулацията

Определянето на точния ден на овулация може да бъде трудно. Много двойки смятат, че овулацията се случва точно на 14-ия ден от цикъла, но фертилният прозорец може да се отвори както на 10-ия, така и на 21-ия ден.

Секс точно в деня на овулацията

Има тестове, които помагат за определяне на деня на овулация, но това не гарантира успех. Яйцеклетката може да бъде оплодена само в рамките на 24 часа след овулацията, докато сперматозоидите могат да оцелеят 3 до 5 дни във фалопиевите тръби. Затова е важно да имате интимни контакти малко преди овулацията.


Използване на лубрикант

Въпреки че лубрикантите нямат противозачатъчно действие, те променят естествената среда във влагалището, което може да затрудни сперматозоидите да достигнат до фалопиевите тръби.

Не се грижите достатъчно за здравето си

Доброто здравословно състояние не е гаранция за бързо забременяване, но неконтролираните проблеми могат да повлияят на фертилността. Ако вие и вашият партньор имате медицински заболявания, като смущения на щитовидната жлеза, диабет, кожна туберкулоза или други състояния, е особено важно да работите с лекар преди да започнете да правите опити за бебе.

И двамата трябва да спрете пушенето и алкохола преди да започнете опити. Също така е важно да поддържате идеалното за вас тегло с редовни физически упражнения и здравословно хранене. Това ще ви помогне да поддържате здравословното си състояние и ще подобри фертилността ви.

СНИМКИ: Image by prostooleh on Freepik

Image by Marjon Besteman from Pixabay

Image by Daniel Reche from Pixabay

Image by Fernando Zamora from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ