Напишете дума/думи за търсене

Махатма Ганди за възпитанието на децата

”Око за око завършва единствено с това, че целият свят става сляп” е казал Махатма Ганди, който е известен със своята философия на ненасилието.


Ганди е индийски адвокат, политик, активист и писател, който става лидер на националното движение срещу британското управление на Индия. Придържайки се към политика на ненасилствена съпротива, той успешно се бори за независимостта на своята страна.

И докато прави това, вдъхновява движения за граждански права и свободи по целия свят. Успява да “завещае” на света и своята мъдрост. Част от нея е насочена към визпитанието на децата и родителството. В следващите редове ще прочетете някои от мислите му по темата, издадени в книга и носещи в себе си смисъл, до който всеки си струва да се докосне.


"Трябва винаги да помним, че възпитанието на детето започва от самото раждане и че самите родители трябва да бъдат неговите възпитатели. Употребяването на заплашване и на наказание, както и да се лишават децата от храна, представлява истинско изнасилване принципите на доброто възпитание.

Както казва старата поговорка: “Какъвто бащата, такова и детето“. Действително по примера на родителите, неизбежно се насочва поведението и характера на детето. 


Голяма е отговорността, която тежи върху плещите на родителите. Най-първият дълг на човека е да даде на децата си такова образование, че те да растат честни и искрени, да ги направят за украшение и чест на обществото, в което живеят.

Лудост е да се мисли, че пращането на детето в училище е достатъчно, за да се издигне ума и облагороди характера. Когато възпитанието, дадено в училище, не съответствува на онова в семейството, напразна ще е надеждата, че детето може да прогресира и да стане по-добро.


Ако наистина родителите бяха изпълнили своя дълг, възможностите за напредъка на децата биха били несметно безкрайни. Наопаки, обаче, ние гледаме на нашите деца като на играчки: обличаме ги с елегантни и скъпи дрехи, тъпчем ги със сладки, разваляме ги още от най-ранно детство чрез луди ласки и нежни думи; поради зле разбрана обич, оставяме ги да вървят по пътя си без да ги въздържаме или напътстваме. Бидейки самите ние алчни, сластни, безчестни, лениви и нечисти, не можем да забележим дори, че децата ни вървят по нашите стъпки, излизайки като нас слаби и порочни егоисти, саможиви и лениви, похотливи и неморални. Нека съвестните родители да помислят сериозно върху тая истина, защото от тях зависи бъдещето на страната ни.”

Откъс от книгата “Пътят към здраве” от Махатма Ганди, 1935 г.

СНИМКА: Image by freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ