Напишете дума/думи за търсене

7 храни, които образуват целулит

Целулитът представлява натрупвания на мазнини, които се образуват при притискане на съединителната тъкан под кожата. Той често се проявява на бедрата, корема и задните части, придавайки на кожата неравен вид.

Ако сте опитали множество методи за премахването му, но без успех, е добре да се насочите към елиминиране на причините за неговото образуване и да обърнете внимание на хранителните си навици. Ето кои храни да избягвате, за да предотвратите появата на целулит.

Сосове и дресинги


Любителите на барбекю сосове, кетчуп и майонеза трябва да внимават. Макар че тези добавки придават вкус на ястията, играят съществена роля във формирането на целулита. Избягвайте също сосове за барбекю, соев сос, горчица, майонеза и консервиран доматен сос.

Преработени меса и сирена


Деликатесните сандвичи са вкусни, но колбасите и изкуствените сирена съдържат големи количества натрий, който предизвиква задържане на вода и прави целулита по-видим. Избягвайте деликатеси, бекон, червено месо, колбаси, преработено сирене и пълномаслени млечни продукти.

Газирани, кофеинови и алкохолни напитки


Алкохолните напитки свиват кръвоносните съдове в кожата, което може да направи целулита по-видим. Те също така съдържат празни калории, които допринасят за наддаване на тегло. Кафето и енергийните напитки, както и газираното и соковете с изкуствени подсладители, също могат да навредят на кожата ви.

Пържени храни


Полуготовите и пържени храни са вредни за организма. Те съдържат много мазнини и при висока температура се образуват токсични вещества, които затрудняват изхвърлянето на мазнини и правят целулита по-видим. Избягвайте пица, чийзбургери, пържени картофи, пилешки хапки и други подобни.

Сладкиши и лакомства

Продуктите с рафинирана сол, трансмазнини, рафинирано брашно и захар са изключително вредни за организма. Прекомерната им консумация води до натрупване на мазнини и поява на целулит. Освен това, тези продукти не осигуряват нужната ситост, което води до прекомерно консумиране. Избягвайте бонбони, шоколадови блокчета, картофен чипс, десертни торти, бисквити и сладолед.

Маргарин и продукти за мазане

Трансмазнините, съдържащи се в маргарина и подобни продукти, затрудняват циркулацията на кръвта и кислорода в организма, като отслабват кожните тъкани и правят целулита по-изразен. Тези мазнини могат също да запушват артериите, което е опасно за здравето на сърцето.

Бял хляб


Избягвайте храни, направени от бяло брашно, като хляб. Рафинираните въглехидрати в белия хляб се превръщат в захар и след това в глюкоза, която уврежда колагена и прави целулита по-видим. Избирайте пълнозърнести храни вместо рафинирани, за да намалите натрупването на глюкоза и да подпомогнете усилията си за отслабване.

СНИМКИ: Image by master1305 on Freepik

Image by Stefan Schweihofer from Pixabay

Image by Jander Nunes Jander Nunes from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ