Напишете дума/думи за търсене

10 начина да забавляваме бебето

След раждането сетивата на бебето продължават да се усъвършенстват. Докато зрението и слухът му не са напълно развити, усещането за допир и обоняние са много по-силни.

Затова в първите месеци най-доброто “занимание” за него сте вие. Всичко около бебето е ново и вълнуващо. Вниманието му се задържа лесно, но за кратко. За щастие, има много игри и занимания, с които можете да го забавлявате и ангажирате за по-дълго време.

1. Говорете му

До края на втората седмица бебето започва да реагира на вашия глас, който му е познат от утробата. Говорете му с мил и спокоен тон.

2. Смешни физиономии и звуци

Бебетата обичат да наблюдават лица и да слушат различни звуци. От втория месец започват и да се усмихват. Експериментирайте с различни изражения и звуци, за да го разсмеете. Може дори да се опита да ви имитира.

3. Допир и усещане

Усещането за допир е развито още от утробата. Дайте на бебето възможност да пипа безопасни предмети с различни текстури в дома ви.

4. Пеене и рими

Пейте детски песнички и рецитирайте стихчета. Това не само ще го забавлява, но и ще допринесе за езиковото му развитие.

5. Четене

Вземете бебето в скута си и му четете с артистичен глас. Показвайте му картинки и обяснявайте какво се случва. Мъниците обичат рутината и може да искат да им четете една и съща книжка многократно.

6. Звуци за забавление

Слухът на новороденото е по-развит от зрението. Различни звуци като намачкване на хартия, шумолене на торбички или почукване могат да бъдат много забавни за него.

7. Музика и танци

Бебетата обичат музиката. Пуснете си любима песен и танцувайте с детето на рамото си. Танцуването пред огледало ще бъде още по-забавно.

8. Местене на шезлонга

Бебешкият шезлонг е полезен за родителите. Местете бебето с шезлонга там, където сте вие, за да наблюдава вашите дейности.


9. Самолетче

По-големите бебета обожават играта на самолетче. Легнете по гръб, вдигнете крака и поставете бебето отгоре. Или го вдигнете над главата си, докато сте изправени. Това със сигурност ще го накара да се усмихне и забавлява. Все пак не прекалявайте да го държите в такава позиция, която не е добра за вестибуларния апарат.


10. Игра с тенджери и тигани

Децата често предпочитат простите играчки и предметите, които виждат в ръцето на родителите. Дайте на бебето безопасни кухненски принадлежности и го оставете да ги изследва.

СНИМКИ: Image by bristekjegor on Freepik

Image by Pexels from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ