Напишете дума/думи за търсене

Как се възпитава своенравно дете?

Ако всеки път, когато вземете решение, срещате съпротива от страна на вашето дете, вероятно то е доста своенравно.

Много родители, които се сблъскват с предизвикателството да възпитават такива малчугани, често се притесняват, че не успяват да се справят. Но не е ли основната цел да отгледаме деца, които са възпитани, борбени и упорити?

Да имате дете със силна воля не значи непременно, че то е невъзпитано. Може да е необходимо да промените родителския си подход, за да се справите с неговия непреклонен характер. 

Вярвате или не, непоклатимият темперамент може да е признак за бъдещ успех. Дългогодишно проучване показа, че децата, които са описвани като "нарушители на правилата", често се превръщат в успешни и финансово стабилни възрастни. Въпреки това, своенравните деца често се чувстват неразбрани. Техният характер всъщност е дар, който трябва леко да се пренастрои.

Те имат способността да се съсредоточат върху целите си и имат силен стремеж към успех. Предлагаме ви 5 съвета как да възпитавате своето енергично и своенравно дете, без да загубите радостта от родителството.

Разпознайте основните борби за власт

Важно е да разпознаете типичните моменти на борба за власт с вашето дете и причините зад тях. Например, ако обличането сутрин е проблем, опитайте да дадете на мъника повече избор в облеклото. Вместо да налагате мнението си, оставете го да избере от предварително подготвен от вас списък.

Делегирайте власт


След като сте идентифицирали основните моменти на борба за власт, опитайте се да делегирате повече автономност на детето си. Например, ако е способно само да прибира играчките си, позволете му да го прави. Това ще му даде чувство за независимост и самоувереност.

Покажете съпричастност и уважение


Когато детето ви се впуска в поредната волева битка, опитайте се да проявите съпричастност. Поставете се на негово място и общувайте с него с уважение. Например, не говорете снизходително с 5-годишното, а му дайте възможност да изрази мнението си и го уважете.

Създайте ефективна рутина

Рутините са особено полезни за своенравните деца. Последователността е ключова - правете едно и също нещо всеки ден, за да може малчуганът да знае какво да очаква. Ако се опитвате да установите рутина за лягане, изберете определено време и се придържайте към него.

Фокусирайте се върху решаването на проблемите, а не върху наказанието


Децата със силна воля имат изразено чувство за независимост, което обикновено се тълкува като неприлично поведение. Вместо да ги наказвате, фокусирайте се върху решаването на проблемите. Разберете каква е причината за лошото държание и им помогнете да се справят с нея.

Възпитанието на своенравно дете може да бъде предизвикателство, но с правилния подход можете да изградите у него качества, които ще му помогнат да бъде успешен и щастлив възрастен.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by Hanna Kovalchuk from Pixabay

Image by Kristina Zaturovska from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ