Напишете дума/думи за търсене

7 стратегии за отглеждане на психически устойчиви деца

За да помогнете на децата си да поддържат добро психическо здраве, е важно да ги научите на умствена устойчивост.

Този комплекс от качества включва начините, по които мислим, чувстваме и действаме. Какво представлява умствената устойчивост? Тя се състои от три основни елемента:

- Нашият начин на мислене
- Нашите емоции
- Нашите действия

Да мислим мащабно, да се чувстваме добре със себе си и да действаме смело – това са основите на умствената устойчивост. Макар да изглежда просто, достигането до това състояние изисква време и постоянна практика. Предлагаме ви седем съвета за подпомагане на децата в изграждането на тези умения.

1. Поемане на контрол върху емоциите


Когато децата се чувстват зле заради успехите на другите, дават власт над своите емоции на външни фактори. За да промените това, създайте с тях окуражаващи фрази като: ”Действай уверено“ или ”Днес избирам да бъда щастлив“. Така те ще се научат да контролират своите мисли и чувства, независимо от околните.

2. Адаптиране към промени


Промените понякога могат да бъдат трудни, но умствено устойчивите хора виждат в тях възможност за израстване. Помогнете на децата да назовават своите емоции и да ги разбират. Така ще се справят по-лесно с новите ситуации.

3. Умението да казват ”не”


Да се научиш да отказваш е важно за намаляване на стреса. Насърчавайте децата да мислят какво ще загубят, ако кажат ”да” на нещо, което не искат да правят. Предложете им учтиви фрази за отказ като: ”Благодаря, но имам други планове.”

4. Приемане на грешките


Грешките са неизбежни и важни за личното развитие. Насърчавайте децата да анализират своите грешки и да учат от тях. Помогнете им да създадат среда, която намалява вероятността от повтарянето на същите грешки.

5. Празнуване на чуждите успехи


Научете малчуганите да се радват на успехите на другите. Използвайте стратегията ”Хвали човека, който искаш да бъдеш” – помогнете им да изберат качествата, които харесват в другите, и да се стараят да ги развият у себе си.

6. Преодоляване на неуспехите


Успешните хора продължават напред след всеки провал. Разказвайте на децата истории за известни личности, които са преодолели много трудности, преди да постигнат успех. Това ще им помогне да виждат провалите като част от пътя към успеха, а не като край.

7. Търпение и упорство


Когато една задача е трудна и отнема време, децата често искат да се откажат. Насърчавайте ги да продължават напред, дори когато е трудно. Подкрепете ги с насърчителни писма или бележки, които да им напомнят за техните предишни успехи и способността им да преодоляват предизвикателства.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by Лилия Арсланова from Pixabay

Image by Jill Wellington from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ