Напишете дума/думи за търсене

5 важни “неща”, които родителите трябва да дадат на децата си

Съществуват само две дълготрайни ценности, които можем да предадем на децата си - корени и крила.

От момента на зачеването детето влиза в свят на взаимоотношения. То улавя всеки звук, всяко движение и всяка незначителна промяна в света на майка си. То започва да разпознава гласа на баща си и влиянието му върху емоционалното и физическо състояние на майката.



След раждането и през детството мъникът възприема родителите си като всемогъщи фигури, от които напълно зависи. Те определят границите на неговия свят, отварят очите му и очертават хоризонтите му. Родителството е най-творческата дейност, позната на човечеството.

Въпрос на избор е как ще възприемем тази роля – дали като бреме, или като възможност и предизвикателство да бъдем най-добрите, най-съзнателните и най-хармоничните майки и бащи за нашите деца. В днешно време много хора се стремят към самоусъвършенстване, а детската психология е насочена към това да разбере, че психическото здраве на обществото е в ръцете на родителите. Най-важните неща, които те могат да дарят на децата си, не са много, но не са и лесни за постигане. Те обаче са основата на доброто възпитание.

Безусловна любов и приемане


През целия ни живот някой ни поставя условия. В детството обаче, единственото място, където можем да получим пълно приемане, е в прегръдките на родителите си. Безусловната любов не зависи от нашите успехи или провали. Тя мотивира родителите да откликват на нуждите на детето си и да го обичат такова, каквото е. Така то расте зряло, спокойно и уверено.

Уважение към личността на детето


Дори и детето да не може да говори или взима решения, то заслужава уважение. Неприемливо е да го обиждаме или нараняваме, само защото не отговаря на нашите очаквания. Уважението към малчугана му помага да изгради зрялост и независимост.

Баланс между контрол и свобода


Децата имат нужда от граници, които им осигуряват сигурност. Външният контрол от страна на родителите е важен за спокойствието и реда в семейството. Прекомерният контрол води до зависимост, а липсата му – до проблемно поведение. Балансът между контрол и свобода помага на детето да развие самоконтрол.

Любопитство към света на детето


Никога не трябва да предполагаме, че знаем всичко за детето си. Любопитството към неговия свят ни позволява да научим много и да опознаем и себе си по-добре. Задавайте въпроси, позволявайте му да изразява мнението си и да прави грешки. Свободата е по-важна от правотата.

Насърчение и подкрепа във всяка стъпка


Много успешни хора са били наказвани като деца, което ги е направило тревожни и амбициозни. Но онези, които са насърчавани и подкрепяни, също постигат успехи, само че с радост и удовлетворение. Те са мотивирани от желание, а не от страх. В здравите семейства насърчението преобладава, а наказанията са рядкост. Детето, което получава подкрепа, вярва, че светът е безопасно място и е готово да се справи с всяко предизвикателство.

СНИМКИ: Image by RENE RAUSCHENBERGER from Pixabay

Image by Gerd Altmann from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ