Напишете дума/думи за търсене

Съвети за безопасност на детето в басейна и морето

Ако искате да осигурите безопасност и спокойствие по време на водните забавления на вашето дете, наблюдавайте го постоянно и му изберете подходящ бански костюм. Инциденти в басейните и моретата, за съжаление, се случват, затова превантивните мерки са от съществено значение.

Малките деца трябва винаги да са пред очите ви и да носят плувки или спасителни жилетки, ако не могат да плуват добре. Много хора обаче не осъзнават, че цветът на банския костюм също играе важна роля.


Според множество изследвания видимостта във водата е ключова за бързата и ефективна реакция при спешни ситуации, като удавяне.

Температурата на водата в басейна също е важна, но що се отнася до банските костюми, експертите съветват да избягвате бяло и синьо. Тези цветове се сливат със светлото дъно на басейните и намаляват видимостта на детето. Затова е препоръчително да изберете бански в ярки и контрастиращи цветове.

Специалистите са провели три теста, за да установят кои цветове са най-подходящи за детски бански – в басейн с тъмно дъно, в басейн със светло дъно и в открити води. Те са снимали различни цветове бански на повърхността и на дълбочина 45 сантиметра. На дълбочина 60 сантиметра, когато водата е неспокойна, видимостта е била нулева за всички цветове.

Резултатите показват, че бялото напълно изчезва в басейн със светло дъно, но е видимо донякъде в басейн с тъмно дъно. Най-добре се виждат неоновите, зелени, жълти и оранжеви бански.

Дори в спокойна вода, белите и светлосини бански са трудни за забелязване, докато ярките цветове се виждат лесно. Затова, когато избирате бански за вашето дете, заложете на силните и контрастиращи тонове. 


Независимо дали сте в обществен басейн, или в задния си двор, малките деца трябва да бъдат наблюдавани през цялото време. Въпреки че това изглежда като очевиден съвет, може да стане хаотично по време на парти или тълпи от деца. Затова е важно поне един родител или настойник да държи очите си върху малчуганите през цялото време.

Много родители водят децата си на басейн или ги учат да плуват в открити води. Едновременно с това е жизненоважно да се спазват правилата за безопасност на водата. Статистиката показва, че инцидентите във водата са водеща причина за смърт на възраст от 1 до 4 години, като тези случаи са особено чести през летния сезон.

Въпреки че майките и татковците разбират колко важно е плуването като умение, те имат различни възгледи за най-доброто време и методи за обучение. Независимо от вашите предпочитания, трябва да спазвате определени правила, за да гарантирате безопасността на детето си по време на престой край водата. 

1. Подгответе детето преди влизане във водата

Уверете се, че то разбира важността на подготовката за плуване: обличане на бански, нанасяне на слънцезащитен крем и т.н. Това ще му помогне да осъзнае, че не може просто да влезе във водата по всяко време, когато пожелае, а също и ще намали вероятността да се втурне без ваше наблюдение.

2. Не позволявайте да влиза във водата без ваше разрешение


Обяснете му, че преди да отиде да плува, трябва да ви уведоми и да получи вашето одобрение. Уточнете какво означава вашето съгласие, за да избегнете недоразумения. Ако сте последователни в спазването на това правило, детето ще разбере, че не може да влиза във водата, без да попита.

3. Избягвайте използването на надуваеми играчки


Спасителните жилетки са създадени да предотвратят удавяне и се препоръчват за деца, плуващи в открита вода. Надуваемите матраци и други устройства могат внезапно да се изплъзнат от ръцете на детето, създавайки фалшиво усещане за сигурност както за родителите, така и за мъника.

4. Не позволявайте страховете ви да възпират детето да се научи да плува


Ако видите, че детето ви се потапя под водата, не се паникьосвайте. Вашата реакция може да предизвика страх у него. Научете го да задържа дъха си и да издишва под вода. Това може да стане по време на къпане, за да се чувства уверено и спокойно под водата.

СНИМКИ: Image by adrit1 from Pixabay

Image by Pexels from Pixabay

Image by lisa runnels from Pixabay

Image by Tung Lam from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ