Напишете дума/думи за търсене

10 грешки в храненето на детето, които родителите допускат

Храненето е основа на здравето и се формира от раждането, предавайки се от поколение на поколение. Въпреки това, често срещаме предизвикателства и ситуации, в които не знаем как да постъпим правилно.

Младите родители трябва да знаят, че до двегодишна възраст малчуганите са склонни да приемат почти всяка храна, което прави този период ключов за въвеждане на разнообразие в менюто им.

След това те често стават по-претенциозни. Избирателното хранене на тази възраст е нормално, защото растежът се забавя и се развиват познавателните умения. Вижте 10 често срещани грешки, които родителите правят в различните етапи на развитие, включително и в зряла възраст.

1. Прекалено дълго предлагане на пюрирана храна

Бебетата преминават през значителни етапи на развитие в първите две години. Около осмия месец много от тях са готови да поемат малки парченца сами. Родителите обаче често продължават да предлагат пюрирана храна, защото се чувстват по-сигурни. Самостоятелното хранене помага на детето да регулира количеството и увеличава разнообразието в менюто му. Затова, дайте му възможност да се учи със собствено темпо.

2. Отделяне на бебето от семейната маса

Бебетата се учат чрез наблюдение и често се хранят отделно от останалите. Това намалява разнообразието на храните, които им се предлагат. На възраст между 6 месеца и 2 години децата са най-отворени към нови храни. Включвайте ги в семейната трапеза и им предлагайте нарязани зеленчуци, подходящи за възрастта.

3. Постоянно запълване на стомахчето

След като бебето стане малко дете, неговите нужди и навици се променят. Родителите често правят грешката да предлагат сокове, мляко и снаксове при всяка заявка, което намалява апетита за основните хранения. За да избегнете това, следвайте график от три основни и две-три междинни хранения на всеки 2-3 часа. Ограничавайте млякото и избягвайте плодови сокове. Водата трябва да е основната течност.

4. Загуба на контрол над претенциозното дете

В ранното детство мъниците стават придирчиви към храната. Родителите често използват подкупи с десерти или предлагат само любимите неща. Това утвърждава придирчивостта като негативна черта. Нека вие решавате какво, кога и къде да яде детето, а то да преценява дали и колко да яде.

5. Забраняване на “вредни“ храни

В училище децата ще срещнат различни ”лоши“ храни. Ако ги забранявате у дома, те ще искат да ги пробват при всяка възможност извън дома. Умереното предлагане на лакомства учи децата на баланс. Предлагайте сладкиши разумно и при специални случаи.

6. Липса на граници в кухнята

Ако кухнята е отворена постоянно, детето няма да разбере важността на определени часове за хранене и може да похапва прекомерно. Въведете правила и интервали между храненията с фрази като: ”Кухнята е затворена до вечеря.”

7. Прекалено ранно оставяне на отговорността за храненето

В юношеството децата искат повече независимост, включително в храненето. Родителите често ги оставят да се грижат сами за себе си, но това може да доведе до нездравословни навици. Продължавайте да се грижите за тяхното меню, докато не напуснат дома.

8. Избягване на трудни теми

Теми като проблемно хранене или диети могат да бъдат трудни за обсъждане. Важно е да говорите открито и с разбиране с тийнейджъра си, за да предотвратите нездравословни навици и разстройства.

9. Пренебрегване на собственото здраве

Родителите често забравят за себе си, фокусирайки се върху децата. Те се учат чрез наблюдение, затова бъдете модел за подражание в здравословното хранене.

10. Липса на планиране на менюто

Когато няма план за хранене, се създава стрес и се намалява разнообразието в храната. Планирайте менюто през уикенда и гответе предварително, за да избегнете напрежението през седмицата.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by Jill Wellington from Pixabay

Image by congerdesign from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ