Напишете дума/думи за търсене

Защо двойките започват да си приличат след дълго съжителство?

Съвместното съжителство с друг човек може да доведе до функциониране на телата на двамата партньори по сходен начин, разкрива белгийско проучване.

Най-значителни са приликите в имунната система на хората, живеещи заедно, вероятно поради споделения начин на живот, включително хранене, физически упражнения, сън и използване на една и съща тоалетна.

Изследването обхваща имунната система на 670 души в продължение на три години. Установено е, че женените двойки с деца имат 50% по-малко вариации в имунната си система, отколкото произволно подбрани хора от сходна демографска група. Въпреки че проучването не включва неженени двойки, които делят общ дом, учените предполагат, че резултатите биха били сходни.

При възрастните, около 25% от имунната система се определя от генетиката, докато останалата част се влияе от околната среда. Хората във връзка често развиват сходни навици, наречени съпружеско съгласуване. Например, човек, който злоупотребява с алкохол, е твърде вероятно да намали консумацията си, ако партньорът му е въздържател. Проучването показва, че споделеният начин на живот и общите условия на средата като замърсяване на въздуха и бактериална среда имат пряко въздействие върху имунната система.

Децата също играят особено важна роля. "Липсата на сън, стресът, хроничните инфекции и други предизвикателства на родителството оказват значително влияние върху нашето тяло, не само посивяването на косата", споделя Ейдриън Листън от Университета в Льовен. Листън и неговите колеги установяват, че съвместното съжителство и наличието на деца имат по-силен ефект върху имунната система, отколкото инфекции като настинка или гастроентерит, след които организмът бързо се възстановява.

Има и изследване на учени от Мичиганския университет по темата. Те са анализирали снимки на младоженци отпреди 25 години и лицата на същите тези хора днес. Резултатите са показали, че съпрузите наистина са започнали да си приличат повече. Събраните данни предполагат, че причина за това е основно темпераментът, защото близкият контакт кара хората да повтарят мимиките на отсрещния, което с течение на времето образува едни и същи бръчки на лицата на партньорите. Най-важен обаче се оказва стремежът към собствената ни ДНК, вместо към противоположностите. Повечето от нас се привличат от хора, които изглеждат като самите нас. Оказва се, че най-вероятно просто си приличаме от самото начало.

СНИМКИ: Image by freepik

Снимка на Mohamed Chermiti от Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ