Напишете дума/думи за търсене

Поучителни цитати за ранното детско развитие

Ранното детско развитие се случва през първите години от живота и е период на изключително динамични процеси, които изграждат основата на личността.

През първата година бебето създава повече от 1 милион невронни връзки всяка секунда, темпо, което не се повтаря никога повече. Човек се ражда с незряла нервна система, която се формира чрез взаимодействието между гените и средата. Всеки от нас има определен потенциал, който може да бъде достигнат при оптимални условия и възможности.

Световната здравна организация определя ранното детско развитие като период, който обхваща първите 3 години от живота. Тя акцентира на два ключови елемента: подходяща грижа и ранни възможности за обучителни дейности. Това включва всички преживявания и стимулации, които помагат на детето да развива умения, опит и знания, а не само формални курсове и занимания. Днес си предлагаме селекция от поучителни цитати за ранното развитие, които ще заинтригуват всеки родител.

Най-важното е да развиете в детето си безграничния потенциал от възможности, за да бъде животът му озарен от радост.

Единствената цел на ранното развитие е да даде на детето такова образование, че то да има дълбок ум и здраво тяло, да е съобразително и добро.

Мозъкът на новороденото е като бял лист хартия. От това, какво бъде написано на този лист, зависи колко надарено ще е детето ни.

Ако не сте могли да възпитате детето си така, че то да ви превъзхожда поне с нещо, значи сте били мързеливи родители.

Ученикът трябва да надмине учителя си, в противен случай прогресът не би бил възможен.

Способността на детето да запомня трябва да се тренира, докато то намира удоволствие в повторението.


Всичко, което детето прави с ръцете си – рисува, разхвърля играчки, къса хартия – развива интелекта му и творческите заложби. Колкото по-скоро дадете цветни моливи, толкова по-добри ще са резултатите.


Чувството за собственост над децата е много разпространено. То е причина често родителите да игнорират волята на самото дете. Ако то се примири с подобно отношение към себе си, преди да се е развила собствената му воля, може да се съмнява цял живот в собствените си сили. Не родителите, а детето е господар на своя живот.


Интересното децата смятат за правилно, а неинтересното – за неправилно.


Мирът в цял свят вече не зависи от нас, днешните възрастни, а зависи от поколението, което сега носи пелени.


Когато се приберете у дома, застанете пред децата си и се вгледайте в лицата им – там ще прочетете историята на семейните ви отношения.

СНИМКИ: Image by master1305 on Freepik

Image by Carole LR from Pixabay

Image by Alicja from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ