Напишете дума/думи за търсене

Кога е идеалното време за второ дете?

Много жени обмислят въпроса за второ дете и се чудят коя възрастова разлика между децата би била най-удачна - по-лесна за майката, по-благоприятна за здравето, с по-малко ревност между децата и други подобни аспекти.

Истината е, че няма идеална разлика във възрастта. Най-често препоръчваната е 3-4 години, но всеки индивидуален случай има своите особености. Нека ги разгледаме.

Разлика от една до две години

Тази разлика може да бъде предизвикателна за родителите, но обикновено е добра за децата. Те са близки по възраст и обикновено лесно се сприятеляват, защото имат сходни интереси и етапи на развитие. Вниманието на родителите не се съсредоточава изцяло върху едно дете, което намалява чувството на ревност. Въпреки това, грижата за две малки деца едновременно може да бъде много натоварваща за родителите. Важно е майката да намери баланс между грижите за семейството и собственото си здраве и почивка.

Разлика от три до пет години

По-голямото дете може да изпитва ревност, тъй като на тази възраст започва да се чувства като самостоятелна личност. За родителите и бебето обаче тази разлика е по-лесна. По-голямото дете може да разбере и очаква появата на новороденото, което добякъде да намали напрежението. Важно е родителите да подготвят по-голямото дете за промяната и да го включат в подготовката за новото бебе.

Разлика от шест до десет години

Такава разлика е удобна за родителите, тъй като по-голямото дете вече е самостоятелно. Въпреки това, може да има проблеми в отношенията между децата. По-голямото е вероятно да се чувства задължено да се грижи за по-малкото, което да предизвика недоволство. Родителите трябва да бъдат внимателни да не натоварват каката/баткото с прекалено много отговорности.

Разлика от единадесет до петнадесет години

При такава разлика има риск по-голямото дете да възприема по-малкото като пречка в своя живот. Въпреки това, с времето отношенията между тях могат да се развият в позитивна посока. За по-малкото дете големият брат или сестра често е пример за подражание и авторитет. Родителите трябва да бъдат открити и искрени с по-голямото дете и да го включат в процеса на очакване на новия член на семейството.

Разлика над петнадесет години

Обикновено при такава разлика няма сериозни проблеми в отношенията между децата, тъй като по-голямото вече е доста зряло. То вече е тийнейджър и може да бъде осъзнат и надежден помощник в грижите за новия член от семейството. 

СНИМКИ: Image by freepic.diller on Freepik

Image by almond2411 from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ