Напишете дума/думи за търсене

Как наказанията разбиват детската психика

Децата несъмнено ни даряват с безкрайна радост, но има моменти, в които могат да ни извадят извън равновесие. Тогава, под въздействието на емоциите, решаваме да ги накажем. Но дали това е правилен подход?

Представете си, че синът ви за пръв път ви излъже, или че дъщеря ви отказва да си подреди стаята, въпреки обещанието си. Тези действия могат да ви ядосат и да ви подтикнат към наказание. Но дали това е правилна реакция? Днес ви запознаваме с десет вида наказания, които могат да имат тежки последствия върху психиката на детето.



1. Физическо наказание


Удрянето на дете е недопустимо. Ръката на родителя трябва да осигурява подкрепа и любов, не болка. Физическото наказание унищожава доверието и бавно и сигурно срива самочувствието на детето. Момичетата, които са бити от бащите си, трудно изграждат стабилни отношения с мъже, а момчетата често се борят с потисната агресия.

2. Игнориране и мълчание


Някои родители наказват децата си, като ги игнорират, а това може да доведе до дълбока емоционална травма. Детето се чувства емоционално отхвърлено и изтрито, което намалява самочувствието му и го прави уязвимо. То все още няма емоционалната възможност да разбере вашето държание.

3. Крясъци и обидни думи


Когато крещите на детето си, то не разбира какво му казвате и само се страхува. Виковете могат да го травмират и да го направят нервно и неуверено, а то да стане затворено, асоциално или агресивно и да развие ниско самочувствие.

4. Публично унижение


Унижаването на детето пред други хора може да предизвика дълбока психологическа травма и да разруши доверието му във вас. С времето е вероятно то да започне се страхува от публичност и да развие социопатични тенденции.

5. Наказание с труд


Наказването с допълнителни задачи ще накара мъника да мрази тази дейност за цял живот. Замислете се, заслужава ли си? Малчуганът може да развие негативно отношение към труда и ученето и да проявява белези на безотговорност и мързел. А с това ще ви бъде доста трудно да се справите.

6. Наказание за добро дело


Когато детето ви прави нещо добро, но по грешен начин, наказанието може да го демотивира, а то да загуби желанието да бъде креативно и да дарява радост на другите. Опитайте се да го насърчавате, вместо да подразвате крилете му.

7. Изолация


Заключването на детето в стая като наказание може да го уплаши и да предизвика нервен пристъп. С подобни прояви има риск то да развие фобии и да проявява негодувание и бунтарство в по-късна възраст. Пораждането на страх не е добър възпитателен метод.

8. Лишаване от необходими неща

Лишаването на детето от неща, които са му важни, може да навреди както на физическото, така и на психическото му здраве, а то да стане озлобено и да обвинява родителите си за своите неуспехи.


9. Забрана на приятелства


Забраната да играе с определени връстници ще го разстрои и нищо чудно да доведе до обтегнати отношения с вас. С времето детето може да развие социални проблеми и да загуби доверие в родителите си.


10. Разрушаване на вещи


Разрушаването на любими играчки или вещи на детето като наказание би предизвикало дълбока емоционална болка. Малчуганът може да развие ниско самочувствие, агресия и завист.


Важно е да запомните, че целта на възпитанието е да насърчите положителното поведение и да изградите взаимно доверие и уважение. Използването на позитивни методи за дисциплина е ключът към изграждането на здрава и подкрепяща семейна среда, а не на такава, пълна със страх.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by [email protected] from Pixabay

Image by [email protected] from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ