Напишете дума/думи за търсене

Помощ! Детето удря и хапе!

Когато малко дете удря или хапе, независимо дали това поведение е насочено към родител, близък или връстник - за родителите подобно поведение е тревожно.

Въпреки това, за малчуганите между 1 и 3 години, такива прояви са нормален начин за израз на недоволство или реакции в несправедлива ситуация.

Понякога са просто опит да видят как ще реагира отсрещният човек. Така че, тези действия не означават, че детето ви е агресивно, но е важно как вие ще реагирате. Основната причина за удрянето и хапането е липсата на самоконтрол. Малките деца са импулсивни и мозъкът им все още се развива, което ги прави неспособни да реагират обмислено в силно емоционални ситуации. Понеже все още не умеят да комуникират добре вербално, използват физически средства, за да изразят чувства като гняв, разочарование, скука, умора, глад или стрес.

Допълнителни причини могат да включват:


- Защита


- Привличане на внимание


- Любопитство какво ще се случи при удряне или ухапване


- Преумора или сензорно претоварване


- Имитация на чуждо поведение

Няма вълшебна рецепта за справяне с тези ситуации, но следните съвети могат да помогнат:

1. Анализирайте ситуациите, в които детето реагира по този начин, и се опитайте да ги предвидите. Подгответе го за това, което предстои. Например: "Още два пъти на пързалката и после се прибираме."

2. Не реагирайте прекомерно и не предизвиквайте голяма сцена. Спокойно и неутрално кажете: "Не удряй." Ако детето търси реакция или внимание, тази тактика няма да му даде това, което иска.

3. Отвлечете вниманието на детето. Насочете го към нещо друго, което го интересува. "Виж тази кола!"

4. Никога не удряйте или пляскайте детето. Вместо това, дайте пример за положително поведение.

5. Демонстрирайте по-добро поведение. Ако търси внимание, покажете му как да погали или да поиска да даде пет. Ако е ядосано, предложете да удари възглавница или да ползва гризалка за хапане.

6. Дайте думи на емоциите му. Обяснявайте как се чувства, за да свиква с речника и да може да изрази емоциите си вербално.

7. Не го етикетирайте като ”лошо“ или ”невъзпитано“. Вашите думи се превръщат в негов вътрешен глас. Със сигурност не искате детето ви да мисли за себе си по този начин.

8. Играйте ролеви игри, като пресъздавате ситуации, които са довели до удара, и предложете алтернативно поведение.

9. Ограничете достъпа до анимационни филми и клипове с насилие, тъй като те могат да насърчат подобно поведение.

Най-важното е да разберете, че детето ви не го прави нарочно, за да ви дразни или наказва. Това е само период и с подходящ отговор от ваша страна, то ще научи по-добри начини да управлява емоциите си и да комуникира с другите. Ако проблемът продължи, консултирайте се със специалист.

СНИМКИ: Image by karlyukav on Freepik

Unsplash

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ