Напишете дума/думи за търсене

Преминаване от детство към юношество - какво трябва да знаем?

Преминаването от детство към юношество може да бъде изпълнено с предизвикателства както за децата, така и за родителите. Тийнейджърите започват да разширяват своето разбиране за света и да изграждат собствена идентичност, различна от тази на майките и бащите си.

Въпреки че може да не го признават, те все още се нуждаят от вашето ръководство и подкрепа. Какво можем да очакваме от този период и как да подготвим както себе си, така и юношите? В следващите редове ви даваме някои насоки, които със сигурност биха ви били полезни, ако за първи път се сблъсквате с това.

Хранене

На тази възраст децата вече знаят кои храни са здравословни. Насърчете ги да правят здравословни избори сами. Дайте им възможност да си харесат рецепти от готварските книги и да участват в пазаруването и приготвянето на храната. Това ще им помогне да развият организационни умения и творчески подход. Готвенето заедно е чудесен начин да създадете семейни традиции и да научите децата на важността на здравословната храна.

Семейни вечери

Вечерята е идеалният момент семейството да се събере и да сподели събитията от деня. Това време е ценно за изграждане на връзки, споделяне на мисли и обсъждане на различни теми. Спрете телевизора и се фокусирайте върху разговорите. Изследванията показват, че децата, които вечерят със семейството си, по-рядко се въвличат в рисково поведение.

Грижа за зъбите

Юношите трябва да продължат редовните посещения при зъболекаря и да мият зъбите си поне два пъти на ден с флуорирана паста.

Полово възпитание

Половото възпитание е важен аспект от развитието на децата в тази възраст. Повечето родители и бъдещи тийнейджъри са съгласни, че това трябва да се случва у дома. Важно е да обсъждате тези въпроси открито, за да създадете доверие и да подготвите децата за предстоящите промени в тялото и емоциите им.

Училище

Преходът към прогимназиален етап може да бъде труден. Учениците се сблъскват с нови предизвикателства, като смяна на класните стаи и различни учители. Подкрепяйте детето си в този период и обсъждайте учебните му задачи, за да му помогнете да се адаптира.

Тормоз

Тормозът може да се увеличи в прогимназиалния етап. Говорете редовно с детето си, за да сте сигурни, че се чувства в безопасност и обсъждайте какво да направи, ако стане обект на тормоз.

Домашни задължения

Домашните задължения помагат на юношите да развият чувство за отговорност и организация. Помогнете им да се научат да поддържат ред в дома и да поемат част от задълженията.

Спорт и движение

Физическата активност е важна за здравословното развитие на подрастващите. Спортът им помага да развият самочувствие, социални умения и дисциплина. Старайте се да възпитате любов и постоянство в тази сфера.

Ценности и самооценка

Децата се учат от вас всеки ден. Вашите действия и думи им помагат да формират своите ценности и самооценка. Подкрепяйте ги и ги насърчавайте да развиват своите таланти и интереси.

Пари

Даването на джобни пари е начин да научите децата как да управляват финансите си. Покажете им как да пестят и да правят разумни покупки. Научете ги как да си разпределят сумата за всички дни от седмицата.

Вземане на решения

Позволете им да вземат решения и да изпитат последиците от тях. Това ще им помогне да развият критично мислене и отговорност.

Телевизия, компютри и медии

Контролирайте времето, което децата прекарват пред екрана. Насърчавайте ги да участват в активни занимания и да се интересуват от четене и творчески дейности. По този начин ще тренират мозъка и уменията си.

Социален натиск и безопасност

Обсъдете с тийнейджъра как да се справя със социалния натиск и да взима здравословни решения. Напомнете му за важността на безопасността в различни ситуации.

С правилната подкрепа и насърчение, децата ви ще преминат през тези години с увереност и готовност за бъдещите предизвикателства.

СНИМКИ: Photo by Annie Spratt on Unsplash

Image by Tawny Nina Botha from Pixabay

Image by Paul Winter from Pixabay

Image by gornostai_nastya from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ