Напишете дума/думи за търсене

За какво да следим при травма на глава при бебето и детето?

Малките деца имат все още неукрепнала мускулатура и нервна система, което ги прави склонни към падания, докато се учат да седят, ходят и изследват света около себе си.

Паданията се случват често и при много малки бебета, особено ако са оставени без надзор на повивалник, диван или легло.

Дори да не са много подвижни, те могат да се приплъзнат и паднат по време на плач или ритане, или дори да се обърнат неочаквано и да се озоват на пода. В ранна възраст главата на детето е относително по-голяма и тежка, което увеличава вероятността да се удари при падане от височина. Важно е родителят да остане спокоен и да оцени сериозността на травмата.

Обикновено травмите при най-малките деца не са сериозни, защото костите им са по-еластични и фонтанелата смекчава удара върху мозъка. Въпреки това, при падане от значителна височина или при силен удар, рискът от сериозни наранявания на главата и гръбнака не е малък. Това включва ситуации като падане от люлка или катерушка, както и при пътнотранспортни произшествия.

Травмите на мозъка могат да включват сътресение (комоцио), контузия на мозъка и вътречерепни кръвоизливи, като последните две са животозастрашаващи. Най-честата травма е сътресението на мозъка, при което детето може да изгуби съзнание за кратко, да е объркано, да повръща, да има проблеми с дишането, кръвоизливи от нос, уши или уста, или да получи гърчове. Тези случаи изискват спешна медицинска помощ и детето не трябва да бъде размествано до пристигането на специалисти.

Ако е в съзнание и се разплаче или стане само след падането, е необходимо да се провери за повърхностни наранявания, синини, деформации на черепа, кървене или подутини. Важно е да се наблюдава дали детето е раздразнително, със странно поведение, сънливо, има повръщане, нарушения в координацията, виене на свят, чувствителност към светлина или дезориентация. Тези симптоми трябва да се следят в продължение на 3-4 дни и при тяхната поява детето трябва да бъде прегледано от лекар. При сътресение на мозъка, симптомите могат да продължат около 2-3 седмици, но обикновено няма дългосрочни ефекти върху мозъка. През този период е важно да се избягва силна светлина, шум и продължително използване на електронни устройства.

Докато се чака специализиран екип за помощ, може да се помогне на детето, следвайки някои правила. Ако е в съзнание, но повръща, трябва да се обърне настрани. При наличие на подутина, може да се постави лед, увит в кърпа, за не повече от 20 минути. При кървене от рана се препоръчва директен натиск с превръзка или стерилна марля. Ако има кървене от ухото, не се упражнява натиск и не се поставя нищо. При кървене от носа, главата трябва да бъде наведена надолу, за да се избегне аспирация на кръв. При гърч или липса на съзнание, детето не трябва да бъде размествано, докато не пристигне специализиран екип.

 
СНИМКИ: Image by karlyukav on Freepik

Image by valelopardo from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ