Напишете дума/думи за търсене

Правилото 3-6-9-12 за използване на екрани от деца

Детският психиатър д-р Серж Тисерон разработва и въвежда правилото 3-6-9-12 за употребата на екрани при деца. В своите наставления той дава конкретни отговори на често задавани въпроси от родителите.

Днес ви представяме някои от основните му препоръки относно използването на дигитални устройства от най-малките. 

Преди тригодишна възраст: Без екрани!


Децата под три години трябва да прекарват времето си в игри, разговори и забавления, вместо пред екрана. Този период е критичен за когнитивното развитие, комуникационните умения и характера на най-малките. Прекаленото излагане на екрани може да попречи на развитието на въображението и социалните умения. Основни умения като споделяне и уважение се развиват чрез активни взаимодействия, а не чрез екрани.

От 3 до 6 години: Ограничете времето пред екрана

В този етап децата развиват когнитивни способности и стратегии за самоконтрол, така че времето пред екрана трябва да е ограничено до 30 минути на ден за тригодишните и до един час на ден за шестгодишните. Екраните трябва да се използват заедно с родителите, за да се стимулира комуникацията и връзката. Телевизорът или компютърът не трябва да бъдат в спалнята на детето, а в общите помещения. Избягвайте използването на екрани вечер и по време на хранене.

От 6 до 9 години: Насърчаване на креативността и интернет разбиране


В този период екраните могат да се използват за дейности и игри, които стимулират креативността и помагат на децата да разберат как да използват интернет. Те трябва да научат основните правила за социалните мрежи и комуникация онлайн, както и концепциите за лична информация и правилното общуване. Семейството трябва да обсъди подходящата възраст за първия мобилен телефон и да установи стриктни правила за използването му.

От 9 до 12 години: Защита на личната информация и социални взаимодействия 


Децата трябва да развиват способността да саморегулират употребата на електронни устройства, като може да се използва дневник на времето за използване. Важно е да се обяснят трите принципа на интернет: публикуваното съдържание може да стане достъпно за всички, остава съхранено за дълго време и не всичко в мрежата е достоверно. Не забравяйте да напомните на детето, че продължителната употреба на електронни устройства може да доведе до намалена концентрация и влошаване на съня.

СНИМКИ: Image by Luda Kot from Pixabay

Image by Claudio Henrique Claudio from Pixabay

Image by Helena Jankovičová Kováčová from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ