Напишете дума/думи за търсене

7 принципа на финландската образователна система, които я правят толкова успешна

Финландия вече няколко десетилетия е сред водещите държави в световните класации за грамотност според международните изследвания PISA.

Какво прави тяхната образователна система толкова успешна? 93% от финландските ученици завършват средно образование, а 66% продължават в университет. Това е най-високият процент в Европа.

Въпреки високите резултати, финландските ученици прекарват най-малко време в учене, а междучасията в началнuте класове са цели 75 минути. Всички учат заедно, независимо от техните способности, а разликата между най-слабите и най-силните ученици е най-малка в света.

Около 30% получават допълнителна помощ от учителите, защото частните уроци са забранени. Домашните задачи и изпитите са редки, като само в края на средното образование се провежда стандартизиран тест. Във Финландия няма елитни или посредствени училища – всички са с еднакво оборудване и финансиране. Държавата осигурява 100% безплатно образование, което включва обучение, учебници, тетрадки, храна и транспорт до училище. Всички учители имат магистърска степен, субсидирана от държавата, и са подбрани от топ 10% на завършилите. Преподавателите имат само едногодишни договори, които могат да бъдат удължавани, а заплатата им е около 5000 евро. Социалният статус на учителите е сравним с този на лекарите и адвокатите.

Финландската система на образование се основава на седем ключови принципа.

Равенство: Няма елитни или посредствени училища, всички са с еднакво оборудване и финансиране. Учебните предмети са равнопоставени, а учителите имат свобода да преподават по начин, който считат за най-добър. Учениците не се разделят по способности и не се сравняват помежду си. Преподавателите сключват договори само за една учебна година, с възможност за удължаване.


100% безплатно образование: Включва безплатни учебници, канцеларски принадлежности, обяд, закуска, транспорт и извънкласни дейности.

Индивидуален подход: Всеки ученик има индивидуален план за обучение и развитие. Упражненията и задачите са с различни нива на трудност, а преподавателите се адаптират към нуждите на децата.

Практичност: Финландците вярват, че образованието трябва да подготвя децата за живота, а не за изпити. Затова няма редовни тестове, а учебният материал е насочен към реални житейски умения.

Доверие: Учителите имат свобода в методите на преподаване, а учениците могат да избират какво да правят в класната стая.

Доброволност: Ученето е доброволно и учениците се насочват към практически полезни професии, ако нямат интерес или способност за по-висше образование.

Самостоятелност: Училището учи децата на самостоятелен живот, като ги насърчава да мислят и да придобиват знания сами.

Оценките във финландските училища не са толкова важни и се използват само за мотивация на учениците. Училищата не са оградени, няма охрана, а децата могат да се обличат свободно. Домашните задачи са редки и програмата е фокусирана върху практическото обучение.

Финландската образователна система може да не е перфектна, но тамошните деца обичат училището, не страдат от стрес и нервно напрежение, спокойни, внимателни и щастливи са. Те четат книги, играят, обичат природата и влизат в клас с удоволствие.

СНИМКИ: Image by GrumpyBeere from Pixabay

Image by Victor Salazar from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ