Напишете дума/думи за търсене

До каква възраст се дава адаптирано мляко?

Кърменето предоставя многобройни здравни предимства на новороденото. През първите месеци е то е изцяло зависимо от хранителните вещества в майчиното мляко, поради липсата на развит имунитет.

Въпреки това, не всички родилки могат да се възползват от естественото хранене, което налага използването на адаптирано мляко. То е подходящо както за новородени, така и за по-големи деца.

Важно е родителите да знаят колко дълго, по колко и как да го използват, както и с кои други храни може да се комбинира и кога е време да се откажат от него.

Адаптираното мляко е разработено за различни възрастови групи, като дозировката зависи от възрастта на бебето. На пазара се предлагат различни видове формули, съобразени със специфичните нужди на детето, включително антирефлуксни, хипоалергенни, хидролизирани, елементарни, соеви, на база краве или козе мляко и други.

Изборът на адаптирано мляко е също толкова важен, колкото и всички други аспекти на грижата за бебето. За да изберем най-подходящия заместващ кърменето продукт, трябва да вземем предвид следните неща:

- От съществено значение е адаптираното мляко да е подходящо за възрастта на детето. Има различни формули за различни групи – от 0 до 4 месеца, от 4 до 6 месеца и универсални за деца до 1 година.

- Здравословното състояние на детето: Ако то има специфични здравословни нужди, храната трябва да е съобразена с тях.


- Състав: Видът на адаптираното мляко може да варира значително. Някои формули имат лечебни свойства и включват витамини и минерали, необходими за правилния растеж на бебето, както и съставки, които облекчават стомашно-чревния дискомфорт.

Колко дълго да го даваме на бебето е въпрос, който вълнува много родители. Отговорът варира в зависимост от индивидуалните нужди на детето. Някои родители комбинират кърменето с адаптирано мляко, други съчетават твърда храна с млечното хранене, а трети включват всички тези компоненти в дневния режим. Обикновено се дава до 1-годишна възраст, но срокът може да бъде удължен в зависимост от теглото и нуждите на детето. Някои бебета търсят шишето до 2 години и не е погрешно да предлагате мляко. Водете се по детето, то най-ясно ще ви каже кога повече няма нужда да го приема.

Световната здравна организация препоръчва майките да кърмят своите бебета поне до 6-месечна възраст. Ако това не е възможно поради различни социални или здравни причини, е важно да се избере адаптиран заместител с високо качество, който да отговаря на възрастта и здравословното състояние на детето.

СНИМКИ: Image by rawpixel.com on Freepik

Image by StockSnap from Pixabay

Image by Tú Nguyễn from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ