Напишете дума/думи за търсене

Циститът няма шанс

Всички чакаме лятото с нетърпението на деца, които се готвят да отворят подаръците за рождения си ден.

За съжаление, този жарък ваканционен сезон невинаги е пълен само с безгрижие, морски пясък между пръстите и уханието на планински бор във въздуха.

Нерядко насладата, която ни носят басейните и морето, е придружена от дискомфорта, причинен от цистита.

В повечето случаи причината за цистит е инфекция на пикочните пътища, която се проявява, когато бактериите, най-често E. Coli, навлязат в пикочния мехур или уретрата и започнат да се размножават. Това може да се случи и с естествено срещащи се бактерии в тялото, които се дисбалансират. Те водят до инфекция и причиняват възпаление.

Циститът понякога може да е причинен от лекарства, които преминават през тялото и раздразват пикочната система, докато излизат през нея. Причина за това здравословно неудобство може да са и продукти за лична хигиена, в това число спрейове за женска интимна хигиена и химикали, които се съдържат в пяната за вана.

Лъчевата терапия, която се използва за убиване на ракови клетки и свиване на тумори,  също може да увреди здравите клетки и тъкани. Радиационното лечение в тазовата област е възможно да причини възпаление на пикочния мехур.

Продължителното използване на катетър също може да увеличи риска от бактериална инфекция и да увреди тъканите в пикочните пътища.

Повечето случаи на цистит са остри или се появяват внезапно. Това състояние може да засегне всеки, но най-често негови жертви са жените заради по-късата им уретра. Те може да са изложени на по-висок риск от цистит, ако са сексуално активни, ако са бременни, ако използват диафрагми със спермицид или са в менопауза.

Мъжете с увеличена простата също са с по-висок риск от развитие на цистит поради задържане на урина в пикочния мехур.

Какви са симптомите на цистит?

  • често желание за уриниране
  • желание за уриниране след изпразване на пикочния мехур
  • мътна или силно миришеща урина
  • ниска температура, ако е в комбинация с инфекция на пикочните пътища
  • кръв в урината 
  • болка по време на полов акт
  • усещане за натиск или пълнота на пикочния мехур
  • спазми в корема или гърба

Ако инфекцията на пикочния мехур се разпространи в бъбреците, това може да се превърне в сериозен здравен проблем. Симптомите на бъбречна инфекция включват гадене, повръщане, болка в гърба или отстрани, втрисане.

Как се лекува цистит?

Антибиотиците са обичайно лечение на бактериален цистит, докато хроничният цистит може да се лекува и с друг вид лекарства, както и с натурални средства като консумацията на сок от червена боровинка и други течности в големи количества. Препоръчително е носенето на памучно бельо и широки дрехи. Избягването на храни или напитки с кофеин е задължително, тъй като те могат да раздразнят пикочния мехур. Не е желателно въздържането от уриниране. 

Домашните грижи могат да помогнат за облекчаване на дискомфорта. Често срещаните методи са поставяне на нагревателни подложки върху корема или гърба и седящи бани за почистване на тазовата област.

Предотвратяване на цистит

Жените трябва да се избърсват отпред назад след изхождане, за да се предотврати разпространението на бактерии от изпражненията. Препоръчително е вземането на душ вместо вана. Дамите е добре да изпразнят пикочния си мехур след полов акт и да пият вода.

Като част от превенцията на появата на цистит може да се използва и натуралният продукт „Цистат“, който е чудодейна амалгама от умело дозирани екстракти от природата. В него категорично се разпорежда златната пръчица, която има отводняващо и противомикробно действие, и която магически премахва застойните явления и пречи на размножаването на бактериите. Компания й прави брезата с нейните пикочогонно и антибактериално действие, както и спомената вече червена боровинка, която пречи на бактериите да се прикрепят към пикочните пътища. Освен това разтваря уратните песъчинки и действа антиоксидантно.

Място в „Цистат“ намира и магнезият, който помага срещу спазми на пикочните пътища, понижава реакциите на свръхчувствителност и повишава разтворимостта на калциево-оксалатните кристали. Друг важен член на този калейдоскоп от дарове на природата е янтарната киселина, която е фактор при увеличаването разтворимостта на някои соли. Тя се грижи и за имунитета и клетъчното дишане. Разбира се, има представители и на витамините. Този път главните роли се падат на В2 и В6. Първият пречиства на клетъчно ниво, подобрява кръвотворните функции, състоянието на кожата и лигавиците и жлезите. Вторият пък способства за нормалната обмяна на белтъци, мазнини и въглехидрати. Действа леко отводняващо и противоспастично и възпрепятства появата на песъчинки и камъни в бъбреците.

“Цистат” е  за всеки, който е наясно със своите предразположения към дискомфорт на пикочните пътища. Бъдете здрави!

 

  • Ключови думи: