Напишете дума/думи за търсене

Ето защо все повече деца срещат трудности с проговарянето

Все повече деца срещат затруднения с проговарянето и правилното произнасяне на думите.

Основна причина за това е прекомерната употреба на технологии, които, макар и удобни за родителите, възпрепятстват нормалното развитие на малчуганите.

Експертите препоръчват децата под 3-годишна възраст да избягват използването на екрани, за да се гарантира правилното развитие на езика и речта им, като по този начин се предотвратяват бъдещи трудности.
След като мъникът навърши три години и се развива нормално, може да му се позволи да гледа телевизия или да използва смартфон, но не повече от 10-15 минути на ден и винаги в присъствието на възрастен, който да обяснява и да помага на детето да остане свързано с реалността.

През последните пет-шест години се наблюдава тенденция, която се проявява все по-често: деца на около тригодишна възраст, които се нуждаят от логопедична помощ, защото не говорят или речта им е неразбираема. Дори 4-5-годишните започват да проявяват подобни проблеми.

Най-честата причина родителите да се обръщат към логопед са затрудненията с артикулацията. Специалистите съветват майките и бащите да потърсят помощ, ако забележат липса на първи думи до година и половина. Не е разумно да се чака до тригодишна възраст, а още по-малко до петгодишна, за да се потърси съдействие от професионалист.


Обичайно е детето да започне да говори до края на първата си година. Процесът стартира с имитация на възрастния, който му произнася думи. Когато малчуганите прекарват много време пред екрана, чуват думите, но не се учат да ги имитират. Гледането на филмчета не стимулира движението, което е ключово за развитието на нови умения. Когато родителите не насърчават физическата активност и не показват на децата как правилно да използват устата си, те не могат да проговорят само чрез гледане на анимации.

Времето пред екрана е само една от причините за забавеното проговаряне. Друга често срещана причина е прекалената грижа от страна на родителите. Днешните деца са толкова обгрижвани, че получават всичко, от което имат нужда, още преди да успеят да изразят желанията си. Това намалява необходимостта им да говорят, защото потребностите им са задоволени без да се налага да ги изразяват вербално. Логопедите съветват също така да се възпрепятства излагането на чужди езици, преди да усвои основите на майчиния.

Друг сериозен проблем е липсата на достатъчно движение, което е основополагащо за ранното развитие. За да бъде едно дете здраво, то трябва да тича, да вика, да скача и да се въргаля. За съжаление, все повече мъници в днешно време не знаят как да играят и нямат желание да се впускат в непознати активности, като предпочитат да стоят пред екрана на телефона или телевизора.

СНИМКИ: Image by vecstock on Freepik

Image by Felix Baby Lama from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ