Напишете дума/думи за търсене

Развитие на детето от 6 до 12 години

Грижата за деца в училищна възраст може да бъде едно от най-удовлетворяващите преживявания за родителите. Мнозина откриват, че точно в този етап от живота, връзката се задълбочава.

Майките и бащите стават свидетели на развитието на техните умения, на усъвършенстването на качества и на радостта от постиженията – независимо дали в учебната среда, в спорта или другаде.

Въпреки това, пътят към успеха често е осеян с предизвикателства. Преди да се достигне до върха, е необходимо да се научим да приемаме и слабостите си, да ценим малките победи и да продължаваме напред, въпреки трудностите. Именно тук родителите играят ключова роля. Те имат задачата да водят своите деца, използвайки богатия си житейски опит.

С възрастта малчуганите стават все по-самостоятелни и започват да вземат собствени решения. Но въпреки нарастващата им независимост, между 6 и 12 години все още разчитат на насоките и съветите на родителите си, за да направят правилния избор.  Родителите са първите и най-влиятелни наставници на своите деца, учейки ги на основите на морала. Затова е важно да се уверят, че техните действия са пример, който децата искат да следват. Важно е да забелязват успехите им, да ги насърчават и понякога да им позволят да извличат поуки от собствените си грешки.

Игрови дейности за деца от 6 до 9 години

На този етап мозъкът на децата е достигнал значително развитие, което им позволява да се фокусират и контролират импулсите си по-добре. Те вече са овладели основни езикови и социални умения и са нетърпеливи да ги усъвършенстват.

Децата в тази възраст обичат предизвикателства – било то чрез решаване на пъзели или в стратегически игри като игри с карти. Те също така обичат да се занимават с физически активности като каране на колело, скейтборд, игри с топка и други.

Игрови дейности за деца от 9 до 12 години

С развитието на фронталния лоб мъниците стават още по-способни да планират и решават проблеми. Те започват да проявяват по-голям интерес към индивидуални хобита, които може да включват четене, конструиране, създаване на музика или изкуство. В тази възраст вкусовете и уменията на децата са вече добре оформени, затова е важно играчките и заниманията, които избирате за тях, да отговарят на интересите и способностите им.

Физическо развитие (6-9 години)

- Темпът на растеж се забавя, но все още има нужда от достатъчно сън и почивка.


- Водещата ръка е ясно определена, и момичетата обикновено узряват по-бързо от момчетата.


- Подобряват се координацията и уменията за писане, а децата често се включват в художествени и музикални дейности.

Физическо развитие (9-12 години)

- Децата стават изключително активни и започват да развиват специфични двигателни умения.


- Започва да се проявява бърз растеж, особено при момичетата. Интересът към организирани спортове нараства.

Езиково-говорно развитие

- На възраст от 6-7 години децата овладяват противоположности и разбират сложни термини, започват да четат гладко и да пишат дълги текстове.

- От 7 до 8 години се учат да използват речници, да четат на глас и да подбират езика си според ситуацията.

Когнитивни умения

- От 6 до 9 години децата проявяват интерес към числата и правилата, наслаждават се на хобита и експерименти.


- От 9 до 12 години се учат да решават проблеми и да правят заключения, интересуват се от фактическа информация и обичат да работят върху проекти.

Социално-емоционално развитие

- Децата на възраст от 6 до 9 години често показват страхове и несигурност, но и търсят одобрение и обич от възрастните.


- От 9 до 12 години започват да се затварят в себе си, участват в групови дейности и развиват лоялност към приятелите си.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by Pexels from Pixabay

Image by Lubov Lisitsa from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ