Напишете дума/думи за търсене

Трите стълба на възпитанието

Когато даряваме детето си с любов, ние му даваме възможност да расте и да се развива. Въвеждайки ясни граници, осигуряваме среда, която благоприятства неговото израстване.

Когато се ангажираме сериозно с подкрепата и насочването на малчуганите, можем да ги предпазим от опасни зависимости.

Всяко дете има нужда да се чувства прието и обичано за това, което е. Въпреки че всички родители обичат отрочетата си, не всеки малчуган се чувства значим, тъй като любовта, наставленията и ограниченията, които получава, често не са в съгласие. Да бъдеш отговорен родител означава да подхождаш сериозно към възпитанието на своето дете.

А възпитанието има три стълба - любов, дисциплина и насърчение. Те трябва да са в хармония. Само любов без дисциплина може да доведе до разглезване и манипулации. Ограниченията без топлота водят до лицемерие и липса на отговорност.

Насърчението е ключово за развитието на самостоятелност и умения за сътрудничество. То помага на детето да развие важни за живота умения и да разбере по-добре човешките взаимоотношения. Ограниченията учат детето на правилата за съвместен живот. Отговорният родител ясно дефинира тези граници и следи за тяхното спазване, като с времето прехвърля все повече отговорност върху детето. Любовта трябва да бъде изразена по такъв начин, че то да се чувства прието и обичано такова, каквото е. То трябва да знае, че носи радост на своите близки. Как да изразяваме правилно любовта си към него?

1. Зрителен контакт


Очният контакт е ключов за изразяване на любов и одобрение. Гледайте детето си с радост и обич в очите, особено в моменти на успех или споделена радост. Дори когато то е потиснато, един топъл поглед може да го окуражи. Въпреки това, понякога е по-лесно детето да споделя мислите си в ситуации, когато не се гледате директно в очите, например по време на пътуване.

2. Докосване


Мъниците често се връщат при родителите си за физически контакт, което им дава чувство на сигурност и подкрепа. Докосването, прегръдките и игривите жестове са мощен начин да укрепите връзката си. Докато расте, детето ви ще продължава да има нужда от тези физически прояви на обич, макар че те може да не са толкова явни. Момичетата се нуждаят от възхищението на бащите си, за да израснат като уверени жени, а момчетата – от подкрепата на майките си, за да станат силни мъже. Винаги бъдете внимателни и уважителни, като използвате хумор, без да накърнявате достойнството.


3. Фокусирано общуване


Качественото време, прекарано само с детето, не трябва да е остатък от деня ви, а приоритет. За подрастващите това е също толкова важно, колкото и храната. Въпреки умората след работа, намерете начин да прекарате време с всяко дете индивидуално. Поканете ги да участват в ежедневните дейности, като готвене или подготовка на домашните, за да създадете моменти на близост.

Когато разговаряте, насърчавайте към изразяване на мислите ясно, като задавате въпроси и слушате активно. Повторете казаното от детето, за да потвърдите, че сте го разбрали правилно. Това не само укрепва връзката ви, но и му дава увереност, че е ценено и изслушано. Малките деца споделят своите мисли спонтанно, но с времето те се нуждаят от сигурност, за да се открият. Постоянното създаване на атмосфера на одобрение и доверие е от ключово значение за изграждането на дълбока близост помежду ви.

СНИМКИ: Image by rawpixel.com on Freepik

Image by Victoria from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ