Напишете дума/думи за търсене

7 трика за домакини, които не обичат да гладят

Гладенето може да изглежда като простичко занимание и много домакини смятат, че само добра ютия е достатъчна, за да постигнат идеални резултати.

Действително, изборът на качествен уред е важен, но това не е единственото, което ще ви помогне да гладите с лекота и ефективност. Ето някои полезни съвети, които ще направят процеса по-бърз и лесен. Опитайте ги и вижте разликата.

Използвайте алуминиево фолио


Ютията работи като изпуска пара и топлина, които проникват в текстила и изглаждат гънките. Част от тази топлина и пара обаче се губи, като преминава през покривалото на масата за гладене. За да оптимизирате този процес, поставете лист алуминиево фолио под протектора. Фолиото ще задържа топлината и парата, което ще улесни гладенето и ще го направи по-ефективно.

Гладене от опаковата страна


Понякога при гладене, особено на тъмни дрехи или специфични материи, се появяват нежелани линии. За да предотвратите това, обърнете дрехите наопаки и гладете от вътрешната им страна. Това ще предпази материята от неприятния ефект.

Използвайте кърпа за гладене


Друг метод за избягване на нежелан блясък е да гладите през кърпа. Вземете тънка, лека кърпа, за предпочитане памучна, и я поставете върху дрехата. Прекарайте ютията върху кърпата, а не директно върху дрехата. Този подход е особено подходящ за вълнени материи.

Гладете леко влажни дрехи

Гладенето на дебели материи като дънки или якета може да бъде предизвикателство. За по-лесно справяне, започнете гладенето, докато дрехите все още са леко влажни. Влагата ще помогне за по-бързото и лесно изглаждане на гънките. Ако дрехите са напълно сухи, можете да използвате функцията за пръскане с вода на ютията, за да овлажните конкретни участъци.

Колосване


Макар и рядко практикувано днес, колосването все още е полезен трик за стягане на облеклото. Ако решите да използвате колоска, важно е да го правите с по-ниска температура на ютията, за да избегнете залепването на колата върху повърхността й.

Охлаждане на дрехите


Един от най-важните аспекти на гладенето е това, което правите след него. Оставете дрехите да се охладят напълно, преди да ги сгънете или облечете. Докато са топли, те са по-склонни да се мачкат отново. За най-добри резултати, закачете ги или разстелете, докато изстинат.

Поддръжка на ютията


За да се радвате на добри резултати при гладене, е важно да поддържате ютията си чиста и в изправно състояние. Редовно почиствайте плочата от замърсявания и отстранявайте натрупания варовик. Използвайте специализирани препарати и следвайте инструкциите на производителя. Ако е възможно, наливайте дестилирана вода, за да предотвратите натрупването на варовик.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by Jill Wellington from Pixabay

Image by PublicDomainPictures from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ