Напишете дума/думи за търсене

Как да не стигнете до бърнаут през майчинството

Независимо дали ни се иска да го признаем, или не, всеки от нас е изпадал в момент на безпомощност, нервен срив или отчаяние.

Тези ситуации могат да ни доведат до ръба на изтощение и напрежение. Особено когато са разултат от ангажиментите и отговорността на майчинството.

Има начин да ги избегнем и да се справим по-лесно с ежедневния стрес на родителството така, че да не стигнем до момент на емоционално прегряване. Следващите редове са за всяка майка, която мисли, че не прави достатъчно и която, без да осъзнава, трябва да забави темпото.

До всяка майка - разбирам, че списъкът със задачите е безкраен, но ако не отделяш време за почивка, рискуваш да се изтощиш. Ако имаш малки деца, използвай техния сън, за да си починеш и ти. Няма нищо лошо в това да се грижиш за себе си. Когато си отпочинала, си по-ефективна и по-добра.

Зная, че вината те преследва, независимо какво правиш. Оставаш у дома – чувстваш се виновна. Работиш – пак си виновна. Не успяваш да организираш рожден ден – виновна си. Постоянното чувство на упрек към себе си води до перфекционизъм, който пък е сигурна рецепта за прегаряне. Разбери, че не съществува перфектна майка и спри да се самонаказваш с ненужна вина.

Колко често казваш: „Стой мирно, не прави това, оправи леглото, не бягай"? Позволи на децата си да бъдат деца. Когато те ядосват, не бързай да избухнеш – помни, че всяка майка минава през такива моменти. Да, малчуганите ще правят бели и ще разхвърлят, но това е нормално. Остави ги да изживеят детството си.

Разбирам, че можеш да поемеш много задачи, но не се претоварвай. Прекаленото натоварване ще доведе до стрес, който ще засегне не само теб, но и децата ти.

Когато имаш новородено, не се колебай да приемеш помощ. Ако някой предложи да измие чиниите или да почисти, кажи „благодаря" и приеми. Грижата за бебето не е задължение само на майката. Раздели задачите с партньора си и не се притеснявай да поискаш помощ.

Готвене, чистене, социални ангажименти – осъзнай, че няма как всичко да е перфектно. Ще се случи да забравиш нещо или домът ти да не е перфектно подреден. И това е напълно нормално. Понякога просто няма да ти се иска да сготвиш вечеря, а къщата, която току-що си почистила, ще е разхвърляна след минути. Вместо да се обвиняваш, си дай почивка и приеми случващото се с усмивка.

Ако имаш твърде много вещи, тяхното поддържане и организация могат да се превърнат в тежест. Но ти не бива да бъдеш управител на домакинството, а майка, която се радва на времето със семейството си.

Когато казваш „Чувствам се страхотно" – дали наистина е така? Ако имаш нужда от подкрепа или просто от разговор с приятел, сподели. Чувството на претовареност е знак, че нещо трябва да се промени в живота ти. Потърси начин да направиш тази промяна. Понякога най-простото решение е да се засмееш или да направиш нещо, което те радва. Помисли какво те прави щастлива и го направи.

Дори и в хаоса на ежедневието намери начин да се насладиш на малките радости. Остави децата да сервират масата или си позволи да гледаш телевизия до по-късно. Всеки момент е възможност да се погрижиш за себе си.

Когато остарееш, какво би искала да си спомниш? Дали времето, което си прекарала почиствайки, или моментите с близките ти? Животът не е перфектен, но във всеки момент има нещо, за което да си благодарна.

Ако се чувстваш безсилна и изтощена, седни и напиши три неща, които искаш да направиш днес. Изпълни ги. Независимо дали ще се видиш с приятели, ще си купиш нещо ново или просто ще останеш в леглото по-дълго, направи го. Семейството ти разчита на теб, но ти също трябва да се грижиш за теб самата. Действай с мисъл за себе си и не забравяй, че е важно да намираш радост в малките неща.

СНИМКИ: Image by lookstudio on Freepik

Image by charnee wiggett from Pixabay

Image by u_vq4xgcm0k4 from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ