Напишете дума/думи за търсене

3-те най-мръсни места в дома

Всеки от нас мечтае домът му да бъде съвършено чист и добре поддържан, но колкото и да се стараем, има места, които остават незабележими и пълни с микроби.

Това са онези скрити ъгълчета, които, независимо от нашите усилия, продължават да служат като истински "инкубатори" за бактерии.

Едно от най-изненадващите открития, според китайски изследвания, е, че хладилникът е сред най-замърсените места вкъщи. Макар че го използваме за съхранение на храна, която често е минала през множество ръце, хладилникът всъщност се оказва дом на безброй бактерии. За да бъдем точни, в него могат да се открият до 11.4 милиона бактерии на квадратен сантиметър - огромен брой, особено когато го сравним с тезк които обитават повърхността на тоалетната чиния.

Замразените храни, полуфабрикатите и дори любимите ни сладкиши също допринасят за това в хладилника да се срещат вредни микроорганизми като стафилококи и ешерихия коли.

Следващият "виновник" за замърсяването у дома е пералнята. Парадоксално е, но уредът, който използваме, за да поддържаме дрехите си чисти, също е източник на значително количество бактерии. Според експертите от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Китай, над 80% от пералните машини в домовете съдържат повече бактерии, отколкото е допустимо.

И ако това не ви е изненадало достатъчно, помислете за душ слушалката в банята. Влагата в това помещение създава идеални условия за развитие на бактерии, които се натрупват, ако не се почиства редовно. С времето това води до образуване на плака, която може да причини сериозни белодробни заболявания.

Средно човек прекарва около година и половина от живота си в банята, от които половин година само под душа. Затова поддържането на хигиената в това помещение е от изключително значение за нашето здраве.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by Anna Lisa from Pixabay

Image by Dominique from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ