Напишете дума/думи за търсене

Най-големият унищожител на семейството

Нищо не разрушава отношенията повече от стремежа да ги направите идеални. Толстой е казал, че всички щастливи семейства си приличат, а нещастните са нещастни по различен начин.

Но тези думи често подвеждат хората, превръщайки семейния живот в мъчение. В един момент може да се окажете в скучно и предсказуемо съществуване или да се сблъскате с дълбока неудовлетвореност. И ако трябва да избирате между тези две, може би второто е по-лесно за понасяне.


В действителността обаче, нещата са далеч по-различни от написаното. Не съществуват нито напълно щастливи, нито абсолютно нещастни семейства. Има просто семейства, в които хората обичат, търпят, дразнят и понякога обиждат един друг. Там има ревност, скука, взаимна защита, караници и ежедневни грижи, но те съществуват заедно и това е всичко, което има значение.

Нещастни семейства няма, има само разпадащи се. И повечето бракове, които се разпадат, не издържат, защото хората в тях се опитват да създадат перфектен съюз. Те се свързват заради „духовната сродност", опитвайки се да постигнат хармония, изравнят недостатъците си и живеят в пълна откритост, без тайни. Тези хора са стремели да достигнат до пълното щастие, защото така трябва да бъде семейството – място на щастие, нали?

В действителност подобни стремежи разрушават семейството. Те водят до малки проблеми, които се игнорират, докато не се натрупат и не започнат съмнения: дали наистина това е най-доброто за мен?

Често чуваме, че без взаимно разбирателство и любов щастието не е пълно. Безброй статии и съвети ни учат как да „поправим" отношенията си, как да изградим идеалното семейство. Но тези стандарти само ни карат да страдаме, когато не можем да ги постигнем.

Помислете: не е ли нормално да се карате понякога с партньора си? Баба ви, дядо ви, родителите ви – не са ли го правили? Няма нищо лошо в малко несъвършенство. Чувствайте се добре в своето неидеално семейство. Важното е да остане любовта и онова чувство, което ви нашепва „това е моят човек". Всичко останало е незначително.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by Jennifer from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ