Напишете дума/думи за търсене

Тези храни забавят побеляването на косата

Побеляването на косата е естествен процес, който може да бъде забавен чрез правилно подбрана диета. Да, наистина е така, колкото и да звучи невероятно! Не само генът има значение.

Сивата коса често е резултат от недостатъчния прием на протеини. Според The Health Site, увеличаването на консумацията на протеинови храни може да забави появата на бели корени и да помогне за отлагане на процеса на побеляване.


Храни като месо, риба, бобови растения, яйца и млечни продукти са особено полезни в тази връзка.

Проучванията показват, че протеинът е ключов за поддържането на здрава коса, като укрепва структурата на косъма и предотвратява накъсването. За видими резултати е важно да се включват в ежедневното меню продукти, богати на протеини, с препоръчителен прием от поне 200 грама дневно. Видът на протеиновите източници - дали ще са месо, извара, хумус или риба - зависи от индивидуалните предпочитания и медицинските препоръки.

Протеините изпълняват много важни функции в организма:

- Подкрепят растежа и изграждането на тялото.
- Съставляват почти всички ензими и част от хормоните.
- Участват в производството на антитела и осигуряват силна имунна система.
- Подпомагат транспорта на съединения в тялото.
- Предоставят хранителна енергия (1 грам = 4 kcal).


Препоръчително е дневният прием да бъде поне 0,83 г/кг телесно тегло за възрастни с разнообразна диета и поне 1,2 г/кг телесно тегло за по-възрастни хора. Основните източници на животински протеини включват яйца, неовкусени млечни продукти, риба, птици и месо, докато растителните източници са бобови растения, ядки, семена и зърнени храни.

Тежкият протеинов дефицит може да доведе до оток, мускулна слабост и проблеми с косата и кожата. Това често се дължи на недохранване или други хранителни дефицити. От друга страна, дългосрочният излишък на протеини може да натовари бъбреците и черния дроб, да предизвика подагра и да увеличи риска от алергии. За да избегнете тези рискове, енергията от протеини не трябва да надвишава 20% от общата хранителна за деня.

СНИМКИ: Image by krakenimages.com on Freepik

Image by Pexels from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ