Напишете дума/думи за търсене

Трикове за почистване на хладилника

Хладилникът е ключов за съхранение на основни хранителни продукти и трябва да се поддържа в отлично състояние. Чистотата и ниската влажност в него са от съществено значение за удължаване на срока на годност и качеството на храната.

Освен че трябва да се премахват незабавно течности, трохи и остатъци от продукти, уредът трябва да се почиства основно поне веднъж седмично, дори без да се размразява, за да се избегнат проблеми като мухъл и замърсяване на продуктите. Ето някои лесни и практични съвети за поддръжката му:

Няма нужда от специални препарати

Не е необходимо да купувате скъпи почистващи средства с мощни химикали. Можете да почистите хладилника с влажна кърпа, напоена с топла вода. Ако се сблъскате с по-упорити замърсявания, добавете малко препарат за съдове или течен сапун.

Домашни средства за почистване

Содата и оцетът са отлични за почистване на хладилника. Разтвор от 2 супени лъжици сода в литър вода ще премахне неприятните миризми, а същото количество оцет в литър вода е особено ефективно. Не използвайте оцет за почистване на уплътнителите, тъй като това може да ги повреди. За премахване на миризмата от уреда, оставете да престои вътре купичка кафеени зърна. Те са известни с това, че неутрализират всякакви миризми.

Погрижете се за храната

При извършване на основно почистване, поставете бързо развалящите се продукти в термочанта, особено ако е топло навън, за да ги запазите свежи.

Рутинно почистване

Почиствайте вътрешните и външните повърхности на хладилника всяка седмица, включително уплътнителите. Рафтовете трябва да се измиват с влажна кърпа или гъба, като добавите малко оцет във водата за премахване на остатъчни миризми. Изхвърлете продуктите с изтекъл срок на годност.

Почистване с размразяване

Поне веднъж на няколко месеца е важно да извършвате почистване с размразяване. Оставете вратата на фризера отворена, докато се размрази напълно. За ускоряване на процеса можете да използвате бутилка с гореща вода.

Чистене на задната част и отворите

Задната част на хладилника събира прах, който трябва да се почисти с четка или прахосмукачка. Не забравяйте да почистите и отвора за изпаряване на водата в долната част, като използвате спринцовка с вода, за да го освежите.

Как да премахнете неприятни миризми

Освен кафеените зърна, можете да използвате елементи за неутрализиране на миризми от магазина. А също и домашни средства като резенчета лимон, черен хляб, захар или ориз, поставени в тензухена торбичка. За бързо отстраняване на миризми, поставете чинийка с есенция от ванилия или лимон в хладилника.

Избягвайте влага и миризми

Не оставяйте в хладилника буркани и кутии без капаци. Не поставяйте влажни или мокри съдове. Изхвърляйте развалящи се продукти. Редовното почистване и поддържането на ред, както и спазването на мерките за контрол на влажността, са от решаващо значение за дълготрайна чистота на уреда.

СНИМКИ: Image by Engin Akyurt from Pixabay

Image by PIRO from Pixabay

Image by freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ