Напишете дума/думи за търсене

Единствената фраза, която има силата да спаси всяка връзка

Всеки от нас има отношения, които пази като нещо ценно. Независимо дали става дума за романтични връзки или приятелства, ние се стараем да ги запазим и да предотвратим тяхното разпадане.

Когато животът стане труден и бъдещето изглежда несигурно, начинът, по който се справяме с тези трудни моменти, може да определи дали връзката ще бъде спасена, или ще приключи. Но как точно се постига това?

Харвардският психиатър д-р Франк Андерсън разкрива една фраза, която според него може да се окаже ключова за съхраняването на почти всеки вид отношения.

Често сме склонни да виним другите за своите реакции, емоции и страдания. Но истината е, че само ние сме отговорни за своето вътрешно изцеление и за собствените си чувства. И понякога това означава да признаем: ”Аз съм този, който има проблем”, споделя Милър. Тази фраза отразява осъзнаването на собствените ни несъвършенства и нуждата да работим върху тях.

Ако желаете да запазите връзката си, трябва първо да разберете как и защо реагирате по определен начин. Когато между хората възникнат конфликти, е лесно напрежението да ескалира. Всички искаме да сме прави и да бъдем чути. Но в такива моменти е важно да се запитаме: ”Защо реагирам по този начин?"

Беше ли наистина необходимо да изразите гнева си така бурно? Защо почувствахте такава силна реакция? Най-важното, какво в миналото ви е предизвикало тези чувства? Тези въпроси могат да бъдат трудни за задаване, но осъзнаването на собствените недостатъци е първата стъпка към спасяването на една връзка.

Ако не осъзнавате своите слабости, ще ви бъде трудно да ги преодолеете и да предотвратите тяхното негативно влияние върху бъдещето ви.

Истината е, че не винаги можем да избегнем задействането на емоции – поне не без сериозно самоанализиране. Един от най-ефективните начини да се научите да рефлектирате върху себе си е чрез терапия. Но, както отбелязва д-р Андерсън, това не е единственият път. Хората могат да практикуват самоосъзнаване чрез медитация, водене на дневник или други техники за осъзнатост.

Докато не приемем и не проявим състрадание към собствената си реактивност, ще се борим с вътрешното напрежение. Но когато признаем тези части от себе си и ги изразим открито, те могат да се превърнат в наша сила, завършва Милър.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by ivan eduardo frias araujo from Pixabay

Image by Pexels from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ