Напишете дума/думи за търсене

3 грешки във възпитанието на най-малкото дете

Има множество теории и изследвания, които показват, че родителите се отнасят по различен начин към децата според реда на тяхното раждане, и тези b несъответствия в подхода водят до специфични последствия – както положителни, така и отрицателни."

Ако искате да избегнете “капана”, свързан с разглезването на най-малкото дете, трябва да внимавате да не го щадите прекалено и в същото време да не пренебрегвате нуждите му. Ето и три важни фрази, които е добре да избягвате, когато говорите с него.

1. "Бебе"

Когато наричате най-малкото си дете "бебе", вие несъзнателно му поставяте етикет, който може да ограничи неговото развитие. Честото използване на този термин може да затвърди в съзнанието на детето и на останалите членове на семейството, че то все още е малко и не трябва да поема отговорности като останалите.
"О, ти си нашето бебе", "Той е бебето на семейството", "Моето бебе тръгва на училище” - с постоянната употреба на подобни изрази вие затвърждавате идеята, че детето е малко и трябва да бъде третирано като такова, което може да доведе до липса на отговорности и очаквания към него.

2. ”Няма значение"

Ако сте твърде отстъпчиви и не поставяте ясни правила и граници, рискувате да възпитате дете, което не знае как да се справя с трудности или да поема отговорности.

Липсата на ясни очаквания и изисквания ограничава развитието на малчугана и му пречи да изгради умения за справяне с предизвикателства. Без тях детето може да среща трудности в бъдеще, когато се сблъска с по-сериозни ситуации.


3. "Не е голяма работа"


Подценяването на постиженията на детето или сравнението му с братя и сестри може да доведе до чувство на незначителност или разочарование.
Когато родителите имат по-лежерен подход към възпитанието на последното си дете, то може да се почувства пренебрегнато или недооценено, а това да доведе до ниско самочувствие и липса на мотивация.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by Lily from Pixabay

Image by Pexels from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ