Напишете дума/думи за търсене

Защо децата левичари са малки гении

Може би ще ви изненада фактът, че всяко седмо дете на земята се ражда с доминантна лява ръка.

С времето тези малчугани неизбежно се сблъскват с предизвикателството да се адаптират към свят, създаден предимно за десничари. Какво могат да направят родителите на тези деца, за да подпомогнат по-лесното им приспособяване?


Ако вашето тригодишно предпочита да държи лъжица в лявата си ръка, това все още не означава със сигурност, че ще бъде левичар. На тази възраст малките използват и двете ръце активно. Някои експерти смятат, че невръстният мозък е толкова гъвкав, че най-малките лесно могат да се научат да пишат и с двете ръце. Освен това, често децата започват да предпочитат дясната ръка, подражавайки на своите родители.

След 4-5 години вече можете да направите по-сигурни изводи. Ако забележите, че малчуганът предпочита лявата ръка, не се тревожете. Това просто означава, че имате у дома уникално дете с различни качества и способности, които го отличават от другите.

Какво всъщност го прави толкова специално? 

Доскоро се смяташе, че левичарите са психологически различни от десничарите заради преобладаващото развитие на дясното полукълбо на мозъка. Това полукълбо се свързва с обработката на невербална информация, интуиция и творческо мислене. Лявото полукълбо, което е по-развито при десничарите, контролира логиката, анализа, езика и математиката. Съвременните изследвания обаче сочат, че различията не са толкова големи и се изразяват основно в емоционалното възприемане на света.

- Наричани „деца на дясното полукълбо", левичарите са по-интуитивни и чувствителни. Те са по-напред в емоционалното си развитие и по-лесно се адаптират към нови ситуации.


- Мисленето им е образно и асоциативно, което води до по-креативни идеи. Те често се отличават в творческите дисциплини като изкуства и наука.


- Левичарите имат уникална способност да намират неочаквани решения на проблеми. Това качество ще им помага и в бъдещия професионален живот.


- Те често имат по-богат речник от своите връстници. Въпреки че може да започнат да говорят по-късно, го правят с цели изречения и добре развита интонация.


- Левичарите притежават способността да контролират действията си и да коригират грешките си, но имат нужда от подкрепа, за да не се преуморяват.

Някои от най-известните личности в историята също са били левичари: Леонардо да Винчи, Алберт Айнщайн, Чарли Чаплин, Пабло Пикасо, Бил Гейтс и още много други значими фигури от науката, изкуството и политиката.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by Thomas G. from Pixabay

Image by Bill Kasman from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ