Напишете дума/думи за търсене

Как вредите на детето, когато вършите всичко вместо него

Връзката между майката и детето е основополагаща за бъдещето развитие на личността – тя влияе върху характера, навиците, начините на общуване и дори върху това как ще изгражда отношения с партньори в бъдеще.

Всякакви крайности в отношенията между родител и дете могат да имат негативни последици. Въпреки че майчината любов е безусловна, дори грижовността изисква граници. Липсата им може да нанесе вреди на развитието на подрастващото.

В ранното детство майката е централна фигура, осигуряваща сигурност и грижи. С времето обаче, мъниците започват да развиват нужда от самостоятелност и по-малко зависимост. Понякога майките, увлечени от своите чувства към детето, продължават да го възприемат като част от себе си, дори когато то вече пораства.

Когато една жена продължава да се грижи за нуждите, които малчуганът вече може сам да задоволява, това води до прекалена зависимост. Тя може да се опитва да го предпази от всяка трудност или да разрешава всички проблеми вместо него, което с времето води до обсебване и създаване на нездравословна привързаност. Когато моментът на раздяла настъпи, е болезнено и за двете страни.

Ако се чудите дали сте свръхгрижовен родител, проверете какво изпълва вашето ежедневие. Имате ли занимания извън майчинството – работа, хобита, социален живот? Родителството е важно, но не бива да завладява цялото ви време. Важно е да осъзнаете, че ролята на майката е да помага на детето да се развива самостоятелно, а не да върши всичко вместо него. Например, научете го да връзва обувките си, вместо вечно да го правите вие.

Свръхпротективните майки често се намесват във всеки училищен проблем на детето, вместо да му позволят само да се справи с трудностите. Така малкият ученик не се научава да поема отговорност и да бъде уверен в собствените си възможности, което в бъдеще може да доведе до неспособност да се справя самостоятелно.

Разбира се, близката връзка с майката може да има и своите положителни страни. Тя дава основа за доверие и емоционална стабилност, а детето по-често ще споделя чувствата и проблемите си с нея. Но това не означава, че то трябва да бъде лишено от възможността да учи от собствените си грешки и преживявания.

Когато децата растат, майките често се страхуват, че губят връзка с тях. Но пречейки им да станат независими, всъщност затрудняват процеса на тяхното израстване. Ако в зряла възраст човек осъзнае, че е живял под сянката на обсебващата грижа, може да се обърне към терапевт, за да преодолее този модел и да изгради по-здравословна връзка със света.

СНИМКИ: Image by senivpetro on Freepik

Image by Ribhav Agrawal from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ